Vildsvinsförvaltning ska prioriteras

Stockholm (JJ) Vildsvinsförvaltningen är en av prioriteringarna för Svenska Jägareförbundet under 2014 beslutade regeringen i dag. Förbundet ska bland annat arbeta för samverkan mellan markägare och jägare samt för att motverka olämplig utfodring av vildsvinen.

– Vildvinen är ett stort problem runt om i landet. Jag tror att en nyckel till framgångsrik förvaltning är samverkan mellan framförallt bönder, markägare och jägare, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Regeringen tilldelar Svenska Jägareförbundet drygt 51 miljoner kronor från Viltvårdsfonden och enligt dagens regeringsbeslut är vildsvinsförvaltningen ett av områdena som ska prioriteras nästa år.

Enligt beslutet ska Svenska Jägareförbundet bland annat arbeta för att stärka samverkan mellan lantbrukare, markägare och jägare. Förbundet ska också ta fram ett verktyg för inventeringsstatistik och prognoser för vildsvinsstammen samt arbeta för att motverka olämplig utfodring av vildsvinen.

Svenska Jägareförbundet ska också arbeta med information om blyhalter i viltkött samt om riskerna med trikiner. De ska också arbeta med att förmedla av kunskap om stora rovdjur och jakten av dem, älgförvaltning och kvalitetssäkring av data från Älgobs och att data överförs till Älgdata.se enligt dagens regeringsbeslut.

Regeringen har beslutat att Svenska Jägareförbundet ska prioritera vildsvinsförvaltningen och få stopp på olämplig utfodring.
AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser