Vildsvinsattacken kostade gråhunden Kelly livet

Skåne (JJ) Gråhunden Vårhögens Kelly skadades så svårt vid en vildsvinsattack att hon fick avlivas i helgen. – Hon råkade på en stor sugga eller galt. Det blev katastrof, berättar Kellys ägare, Niklas Håkansson.

Niklas Håkanssons gråhund Kelly blev sex år gammal. Hon dog till följd av skadorna som ett vildsvin åsamkade henne. Foto: Istock och privat

Han och hunden var förra lördagen på vildsvinsjakt i norra Skåne, i Lönsboda, och skulle jaga en såt där det normalt står älg.

– När jag hörde henne skalla 100 meter framför mig, ropade jag på radion till passkyttarna att det sannolikt var älg, berättar Niklas Håkansson.

Det brakade och knakade i skogen och i tumultet fick Kelly skador som en dryg vecka senare skulle leda till hennes död.

Ett stort vildsvin rusade förbi en passkytt, men denne sköt inte eftersom djuret bedömdes vara en sugga.

Alldeles blodig baktill

Kelly hade redan släppt. När hon mötte Niklas uppträdde hon märkligt, försökte bajsa.

– Jag tyckte det var konstigt att hon skulle göra det just där. Men när jag kom närmare såg jag att hon var alldeles röd baktill, det var blod, berättar Niklas.

Kelly hade ett sår cirka 1,5 centimeter bredvid analöppningen. På Djursjukhuset i Hässleholm bedömde veterinären att hunden nog kunde tas hem senare på kvällen.

Men efter fyra timmar ringde veterinären och berättade att skadan var värre än man först trott. Ändtarmen var i princip av.

Komplikationer

Efter beslut från Niklas sydde man först ihop såret under helgen och gjorde på måndagen ett djupare ingrepp för att försöka reparera skadorna.

– På onsdagen såg det riktigt skapligt ut och hon fick komma hem. Hon åt och hoppade upp i soffan, så då verkade det lugnt, berättar Niklas.

Men på torsdag kväll avtog Kellys aptit och hon var trött och hängig och hade tung andning. På fredagen åkte Niklas in till djursjukhuset igen.

Veternärerna konstaterade blodförgiftning. De erbjöd en behandling med blodkroppar och kortison som kostade 6 000 kronor och Niklas tackade ja.

– Men på söndag eftermiddag ringde de och berättade att ny avföring börjat läcka ut genom såret. De ansåg inte att det fanns mer att göra, så vi avlivade henne på kvällen, berättar Niklas.

Veterinärvård för 76 000 kronor

Kelly var inte den typen av hund som gick hårt åt vildsvinen. Därför håller Niklas för troligt att hon på något sätt blev överrumplad.

En bete hade trängt fem-sex centimeter in i hennes kropp alldeles bredvid analöppningen.

– Hade det varit några centimeter åt sidan, så hade skadorna inte alls blivit så allvarliga. Det är som en mardröm att det här kunde hända, konstaterar Niklas.

Förutom att han miste familjens hund och sin jaktkompis blev vildsvinsattacken på Kelly en dyr historia. Försäkringsbolaget täckte 30 000 kronor och familjens nota stannar på 46 000 kronor.

– Agria har ett system med 30 000, 60 000 eller 120 000 kronor till veterinärvård. Skaffar jag en jakthund till så ska försäkringen täcka minst 60 000, säger Niklas.

Hur gör du nu, ska du skaffa ny jakthund?
– Kelly har en syster som heter Kira. Ägaren såg på Facebook vad som hänt och han kontaktade faktiskt mig och berättade att Kira ska ha valpar. Men jag vet inte, det känns som om jag måste fundera igenom alltihop ordentligt innan jag bestämmer mig, säger Niklas.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼