Vildsvinet var en jaktkamrat – skytten döms till samhällstjänst

Uppsala (JJ) Den 72-årige jägaren trodde ett vildsvin kom upp på vägen och sköt. Men det var en jaktkamrat. Nu döms skytten av Uppsala Tingsrätt till vållande av grov kroppsskada samt vapenbrott.

Det är Uppsala Tingsrätt som precis avkunnat dom i målet. Händelsen inträffade på nyårsafton förra året under en klövviltsjakt. Två jaktlag samjagade älg och vildsvin. Skytten var jaktledare i det ena av dessa lag och stod på pass längs med en väg.

En älgko hade påskjutits och en av hundförarna tillika jaktledare i det andra laget rörde sig mot skottplatsen. Omkring 275 meter från  72-åringen kom han ut på vägen och vinkade då med sin jaktkeps.

72-åringen sköt då ett skott som träffade hundföraren i bäckenet. Skyttens förklaring till skottet är att han några minuter tidigare sett ett vildsvin passera över vägen där jaktkamraten senare dök upp.

I handlingarna från målet framkommer att 72-åringen strax innan händelsen opererats för grå starr och denne hävdar att kikarsiktets okular inte blivit ändrat sedan operationen vilket medförde att bilden inte var tillräckligt skarp.

Tingstätten skriver ”Det är dock klarlagt att [skytten] på långt håll avfyrat ett livsfarligt vapen mot ett mål som han inte sett tydligt och att han inte anpassat vapnets sikte efter rådande förhållanden. Enligt tingsrättens mening har [skytten] när han avlossade skottet gjort sig skyldig till ett medvetet risktagande. [skytten] ska därför dömas för vållande till kroppskada, grovt brott.”

72-åringen döms också för vapenbrott. Domen blev villkorlig dom med 100 dagars samhällstjänst. Dessutom ska 72-åringen betala skadestånd till den drabbade jaktkamraten. I domen finns inga uppgifter om skadeståndets storlek men enligt SVT Nyheter Uppsala är summan 40 000 kronor.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Toppmodern hundträningshall på Hulukvarn arena

Till helgen slår Hulukvarn Arena upp dörrarna för sin senaste satsning, Sveriges mest moderna träningshall för hundsport. – I den nya hundsporthallen har vi ännu en anläggning som garanterar optimala träningsförhållanden, säger Filip Hegestrand, Hulukvarn AB.

Varg attackerade familj i tält

Tänk dig att du och din familj ligger och sover i ett tält när plötsligt en varg attackerar och försöker dra iväg dig. Detta hände en familj från New Jersey som semestrade i Banff i Kanada nyligen.
ANNONS ▼

Annonser