Annons
Vildsvin upptäckta i Västerbotten | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
5 månader sedan
Vildsvin har setts i en by utanför Skellefteå. Foto: Holger Nilsson.
Vildsvin upptäckta i Västerbotten
Vildsvin har setts utanför Skellefteå i Västerbotten. Länsstyrelsen och lokala jägare tror att de är utsläppta då inga vildsvin ska finnas i länet.
Flera vildsvin har fotograferats i byn Skråmträsk under midsommarhelgen. Men ingen tror att de tagit sig dit för egen maskin. Istället är teorin att de rymt från vilthägn eller släppts fri. Till SVT Västerbotten säger Lars Dahlberg på Länsstyrelsen att de skulle ha synts på andra ställen om de vandrat dit. – Det är nog inte ett tecken på att vi har vildsvin i Västerbotten. Vi hade nog märkt om de var på väg söderifrån, säger Lars Dahlberg, som har hand om jaktfrågor på Länsstyrelsen i Västerbotten.  

Hänt en gång tidigare

Det finns inga vildsvinshägn i Västerbotten. Däremot finns det två i Norrbotten. Enligt Lars Dahlberg har vildsvin observerats en enda gång tidigare i Västerbotten. De var flera år sedan och då i södra delarna av länet. – Även då tror vi att någon haft dem i fångenskap och släppt ut dem eller att de rymt från något vilthägn. Att de ska ha tagit sig hela vägen hit från Gävleborg känns lite långsökt, säger Dahlberg. Vad händer med vildsvinen i Skråmträsk? – Det är jakttid på dem. Det är bara gå ut och skjuta, säger Lars Dahlberg.

Lars-Ola Marakatt

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!