Vildsvin oroar i Västansjö

VÄSTANSJÖ(JJ). Vildsvinen oroar Alf Jansson som är odlare i Västansjö i Dalarna. Under flera år har djuren varit på hans åkrar och nu menar han att stammens ökning måste stoppas.

Vildsvinen har hittills i år varit på ett område med spillpotatis. Han hoppas att de inte ger sig på potatisen som ska säljas. 
Nu låter han djuren vara då han befarar att jakt kan få dem att byta åker. 

Alf Jansson framhåller att det är en konflikt mellan jägarna och odlare som ser dem som skadedjur. Och han tycker att det borde vara förbjudet att lägga ut mat till djuren i skogen. 
– Det får stammen att växa. Jägarna klarar sedan inte av att hålla den nere.
Normalt föder ett vildsvin ett fåtal kultingar. Nu blir det 12 -15 ungar per år. Det är en sanslös ökning, säger Alf Jansson till Dala-Demokraten. 

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Klarar sig kalven i vinter? Hur många älgar dör?

Fagersta (JJ) – Vi har inte upplevt sådant här väder tidigare. Det går inte att förutse hur många vilda djur som kommer att dö till följd av värmen och torkan. Det säger Jägareförbundets forskningsansvarige, Fredrik Widemo.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser