Vildsvin i Mark nybildad förening

Tidigare i vår bildades "Vildsvin i Mark" en vildsvinsskötselförening som ska ta tillvara både markägarnas och jägarnas intressen.

Intresset för ett vildsvinsskötselområde inom Mark har varit stort. Nyligen bildades ”Vildsvin i Mark” som totalt omfattar nära 18 000 hektar jaktmark i bygden runt Öxabäck.Vid föreningens bildande omvaldes flera ledamöter från den inledande interimstyrelsen. ”Vildsvin i Mark” har följande styrelse. Vald på ett år, ordförande Hans-Eje Persson. Övriga ledamöter valda på två år, Börje Johansson, Carl-Hilding Persson, Rickard Qvarfell, Claes Berg, Emanuel Lundstedt och Mikael Fransson.Föreningen rekommenderade vedertagen avskjutning på årsgrisar och kultingar. Man ansåg också att det måste vara möjligt att utföra eftersök över gränserna inom vildsvinsskötselområdet.Gemensamma foderinköp kommer att arrangeras. Dessutom har föreningen en egen hemsida – www.vildsvinimark.se. Där kommer all information om verksamheten att presenteras. Inom kort kommer även en inventeringsmall att läggas ut på sidan. – Vår ambition och målsättning är att kunna trygga vår landsbygd med en godtagbar vildsvinsstam inom vårt vildsvinsområde så att alla vi människor kan leva ostört utan problem. Vi vill också lyfta fram de positiva effekter som vildsvinsstammmen kan generera i t ex jakt i samverkan, anpassade jaktformer och ökade möjligheter för lantbruket och landsbygdsföretagandet i kommunen, deklarerar föreningen i sin verksamhetsplan.Redan i mitten av juni arrangeras skyttekurs hos Mikael Tham. Och den 4-5 augusti blir det kurs i eftersök tillsammans med Leif Fredriksson och Per Kristoffersson.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser