Vildsvin i Härnösand?

Härnösand(JJ) Tommy Svedin och Peter Ruut är övertygade att det var vildsvin som de såg passera över en väg på Härnön, i Härnösand.

De arbetar båda med renoveringen av vägen till Solumshamn.
Dels såg de en sugga, med tre kultingar, passera nära villaområdet i Nickebostarand.
Vid vägskälet mot Kölva har de sett klövspår som de menar kommer från kultingarna. 

Göran Falk, kommunens viltjägare, tror att uppgifterna kan stämma. 
– Varför skulle man ljuga, det kan mycket väl tänkas att de har tagit sig till Härnön. Det kan vara en dräktig sugga som har simmat över, eller så måste det också finnas en galt på ön, säger Falk till allehanda.se.

På länsstyrelsen framhållser man att den nordligaste rapporten om vildsvin tidigare varit från Gästrikland.
Och Lars Wiklund, viltförvaltare på Länsstyrelsen, säger till allehanda.se att det kanske kan vara ett hängbuksvin som rymt och som observerats. 

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser