Viktor lockade till sig en riktigt grann älgtjur

Viktor Abrahamsson nötte på och lockade och i lördags gav det utdelning under älgjakt i Sorsele. – Han vände om och var på väg bort. Då gjorde jag ett oxlock och han vände tillbaka, berättar Viktor.

En rejäl älgtjur kom när Viktor lockade. Foto: Privat

Han jagar på Goddjaur allmänning och drog pass 112 när han jaktkompisarna lottade på morgonen.

Viktor Abrahamsson med älgtjur.

– Det är nära en hög backe där det brukar gå stora älgar. Jag körde kolock och höll säkert på i över två timmar. Under tiden hörde jag att det var hundar som fick upptag runt omkring, berättar Viktor.

Han gjorde en paus i lockandet men fortsatte igen och efter en liten stund hörde han ljud som han förstod kom från en stor älgtjur.

– Den smällde med hornen i träden och gick ut på en frusen myr, där jag hörde hur det frasade i isen om honom. Jag lockade och då fick jag de första oxsvaren från honom, berättar Viktor.

Två oxlock

Tjuren kom närmare och närmare och vek plötsligt av åt höger – vilket var bra eftersom Viktor då inte riskerade att lägga sin vind mot tjuren.

Men sedan vek han vänster igen och ett tag såg det ut som om chansen att skjuta en fin älg skulle gå förlorad.

– Jag vet inte om han fick min vittring för han började springa och jag hörde att det gick snabbt för honom. Då gjorde jag två oxlock istället, två korta grymtningar, förklarar Viktor.

Tjuren vände om igen och kom strax fram i en öppning där Viktor kunde skjuta.

– Det är 19 taggar i hornet, men jag vet inte om alla räknas. Vi har inte hunnit väga den ännu. Jag har lockat ganska mycket för jag tycker att det är spännande. Men ofta har det blivit stolpe ut – till exempel av att någon hund fått tag i älgen, säger Viktor.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vargvalp konstaterad i Sjundareviret

Länsstyrelsen i Södermanlands län har fått en bild på en vargvalp i Sjundareviret och kan därför bekräfta att föryngring ägt rum, något som de tidigare förväntat sig men inte kunnat konstatera.

Ledare: Tio år av misslyckad vargförvaltning

Det må vara tioårsjubileum av Sveriges nya rovdjurspolitik, men jag ser ingen anledning att fira något. Kvar är bara bevisen för att beslutsfattare inte bryr sig om oss jägare, skriver chefredaktör Daniel Sachez.

Terroriserande älgar skjutna

Under två månaders tid har en älgko med två kalvar satt skräck i Lerumsborna. Två hundar har sparkats ihjäl och folk har blivit skadade och jagade. Nu har älgarna skjutits.

Bilden visar en gammal skottskada, menar SVA

Bilden från obduktionen visar det som SVA:s personal menar är en gammal skottskada på Älvkarlebyvargen. Veterinärerna håller för sannolikt att det är en kula som gått igenom nedre delen av buken på vargtiken.

Ny skjutbiograf i Skaraborg

Nu slipper jägare i Skaraborg resa långt för att uppleva rolig skytteträning mot rörliga mål på så kallad skjutbiograf. Ett stenkast från Hornborgasjön har nämligen Bosgården byggt en anläggning.

Länsstyrelsen Kalmar svarar på kritiken om lojakten

Svenska Jägareförbundet i Kalmar län riktar skarp kritik mot den knappa tilldelningen i vinterns licensjakt på lodjur. Länsstyrelsens vilthandläggare, Mattias Persson, svarar här skriftligt på kritiken och förklarar hur länsstyrelsen resonerat.
ANNONS ▼

Annonser