”Viktiga” vargen kan vara kvar nära Arvidsjaur

Norrbotten (JJ) Renägare misstänker att den invandrade vargen i Norrbotten inte flyttat speciellt långt söderut. – Vi är väl i princip lovade skyddsjakt om den fortfarande är kvar här, säger en renägare till Jaktjournalen.

När detta skrivs är länsstyrelsens personal och renskötare från två samebyar på väg för att försöka lokalisera vargen cirka tre mil söder om Arvidsjaur.

– Det har hittats spår som vi kollar upp, berättar renägaren.

Vargen ska ha vandrat in från Finland-Ryssland och dräpte för några veckor sedan renar i en sameby i trakterna av Arvidsjaur.

Länsstyrelsen satte in helikopter och tre skotrar för att få bort vargen från en stor renhjord. Förhoppningen är den ska gå hela vägen till den svenska vargzonen i södra delen av landet.

Spår efter varg och jagade renar

Ner till Dalarna är det cirka 50 mil från Arvidsjaur. På vägen ska vargen passera ett 20-tal samebyar.

Direkt efter bortstötningsförsöket gick vargen några mil söderut, till gränsen mellan Norrbotten och Västerbotten. Men sedan kom ett kraftigt snöfall och länsstyrelsens personal tappade bort den.

Nu finns det alltså indikationer på att vargen kan vara kvar i området.

– Man har hittat en plats där varg ska ha jagat renar, precis på gränsen mellan två sameybar. Länsstyrelsen har i princip lovat oss skyddsjakt om det visar sig att den är kvar här, berättar renägaren för Jaktjournalen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Härjedalens kommunalråd rasar över påtvingade vargar

Kommunalrådet i Härjedalens kommun skräder inte orden när han kommenterar Naturvårdsverkets beslut, att Härjedalen ska ha vargrevir. – Det är lätt att sitta i trygga korridorer och fatta beslut som drabbar andra människor, säger C-märkta kommunalrådet Anders Häggkvist.

Locka vildsvinen med en majsbomb – här är receptet

Vildsvinen gillar majs. Vill du göra något lite extra på din åtel kan du därför jäsa majs och skapa en så kallad majsbomb. Den för vildsvinen ljuvliga doften brukar få även de mest skeptiska vildsvinen att bli nyfikna. Vi ger dig receptet.

Gamekeeper’s Odd Molly – vildsvinens skräck

På många håll i landets södra halva beskattas i dag viltet vid några få stora jakter per år. Vid dessa jakter krävs hundar och hundförare som verkligen gör sitt yttersta för att få fram så mycket vilt som möjligt till skyttarna. Den tyska jaktterriern Gamekeeper’s Odd Molly sköter denna uppgift på ett mycket förtjänstfullt sätt.
ANNONS ▼