– Vi har skjutit för få vargar. För att sänka vargstammen måste man skjuta av minst tillväxten, och helst lite till. Vi kanske måste skjuta 80 till 100 vargar i vinter, genom licens- och skyddsjakt, för att ens kunna balansera stammen, säger Daniel Ligné.
Rädsla ger försiktighet
Som riksjaktvårdskonsulent är han besviken på Naturvårdsverket som han anser har slagit dövörat till när han själv och Svenska jägareförbundet under flera år försökt flagga för att avskjutningen av varg måste vara större.
Nu är han rädd för att vi är på väg in i en negativ spiral som det kan bli mycket svårt att ta sig ur.
Ligné är nämligen övertygad om att en del av Naturvårdsverkets försiktighet med licensjakt på varg bottnar i en rädsla för att EU ska reagera negativt på Sveriges vargförvaltning. EU har redan öppnat ett ärende rörande överträdelser som man tidigare hotat överlämna till Europadomstolen, men som för närvarande ligger vilande.
”Inte populärt i Bryssel”
– En så stor avskjutning som Naturvårdsverkets försiktighet lett till att vi nu är i behov av, lär inte bli populär i Bryssel. Risken för att de går vidare med det vilande överträdelseärendet är uppenbar, om vi fläskar på. Det betyder att det finns risk för en fortsatt försiktighet, som kan leda till att vi får en konstant växande vargstam, säger Daniel Ligné.
Vad oroar dig mest i detta?
– En konstant växande vargstam kan ge helt oöverblickbara problem. Då tar folk till slut saken i egna händer. Vi kan ju inte ha ett samhälle där folk är så plågade att de bryter mot lagen!
Daniel Ligné berömmer visserligen både regeringen och Naturvårdsverket för att man på senare tid vågat sänka lägstanivån för den svenska vargstammen och blivit mer generös i beviljandet av skyddsjakt på varg.
– Men här måste politikerna ta fajten för landet i Bryssel. Man måste stå upp och visa mod nu. Det här är en jätteviktig valfråga. Kommer ni att ta fajten, om ni vinner valet? avslutar Ligné.