Vi är Jaktjournalen: Mattias Stedt pyrchar helst

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning. Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. I dag är det Mattias Stedts tur.

Hur kommer det sig att du började skriva om och plåta jakt?

– Oavsett om det handlar om jakt, fotografering eller de båda kombinerat är det i grund och botten upplevelsen kring intresset som är kärnan. Både jakt och fotografering är vad jag kallar ”passionsdrivna livsstilar”. Utmaningen i att fånga känslan och upplevelsen av en jakt i att kombination med att förmedla den i text och bild är det som förnöjer och anledningen till att jag började driva om och fota jakter.

Misstänker att det är rätt kul att vara ut i skog och mark och träffa jägare. Vilket är ditt roligaste uppdrag hittills?

– Bra fråga och det är inte utan ett leende jag minns tillbaka på alla härliga jakter, jägare och hundar jag träffat genom åren. Men en av de jakter jag ofta ser tillbaka på är en sagolik vildsvinsjakt i Loftahammar med duktiga skyttar, hundförare och hundar. Det var en dag när allt stämde och alla presterade på toppen av sin förmåga. En jakt som hade platsat i vilken drevjaktsfilm som helst.

Hur är din egen jakt? Var och hur jagar du helst?

– Mina hemmamarker är på dov-, och vildsvinsmarker strax utanför Linköping. Jag gillar skarpt smygjakt på både dov och vildsvin. En actionfylld drevjakt är alltid spännande men som rekreation är det få aktiviteter som kan mäta sig med att ge sig ut och gå, arbeta ordentligt för viltet och ständigt vara i rörelse.

Snart drar den mest intensiva tiden igång både för en jaktjournalist och jägare. Vad har du för spännande jobb planerade till Jaktjournalen till hösten?

– Inför hösten är det mycket klövvilt inplanerat. Främst dov, vildsvin och bockjakt.

Vilken jakt ser du mest framemot i höst som jägare?

– Premiärerna, den tid då alla jägare är fulla av förväntan, hela säsongen ligger framför och alla träffas för att jaga tillsammans.

Om Du har ett reportageuppslag ska du absolut kontakta Mattias Stedt. E-post: mattias@mattiasstedt.se

Ålder: 32

Bor: Linköping

Vapeninnehav: Sauer 101, Swarovski z8i, Triton 50 II

Hundinnehav: Har ingen jakthund.

Jagat sedan: 2004

Antal jaktdagar per år: 90-100

Jobbat för Jaktjournalen sedan: 2015

Kamerautrustning: Nikon

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser