Vi är Jaktjournalen: Jonas Seger jagar allt som är lovligt i norr

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning. Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. I Norrbotten har vi Jonas Seger, Luleå.

Hur kommer det sig att du började skriva om och plåta jakt?

– Skaffade första systemkameran 1981 och har sedan dess fotat jakt, fiske och natur. Har skrivit dagbok från alla jaktdagar sedan 15 års ålder. Även gjort några tappra försök till reportage på olika hemsidor. Men allt drog i gång på allvar efter det trevliga telefonsamtalet av Holger 2015.

Misstänker att det är rätt kul att vara ut i skog och mark och träffa jägare. Vilket är ditt roligaste uppdrag hittills?

–Alla uppdrag har varit otroligt roliga, träffat många härliga människor och fått många goda vänner. Svårt att plocka ut ett speciellt, men måste jag göra det så är jaktdagen med Norrlandsstintorna en höjdare. En dag då krutröken låg tät i den Västerbottniska dalgången. Snart får också JJs läsare ta del av den jaktdagen.

Hur är din egen jakt? Vart och hur jagar du helst?

–Eftersom jag har stående hundar i form av två vorstrar, så blir det klart mest fågeljakt och främst i skogen. Men även andjakt i viken en bit från huset är ett trevligt kvällsnöje under hösten. Den jakt som ger mig hög puls är älglocket, att få snacka med stora älgtjurar och försöka lura dessa inom håll för bössa och kamera är riktigt spännande. Jagar helst i fjällnära urskogen, enorma vidder och storslagen natur.

Snart drar den mest intensiva tiden i gång både för en jaktjournalist och jägare. Vad har du för spännande jobb planerade till Jaktjournalen till hösten?

– Har flera uppslag klara inför hösten, skogsfågeljakt med träskällare, med stående hund och toppjakt. Älg och rådjursjakt med lock och med hund, andjakt, rävjakt med stövare och grythund och en massa annat. Sedan måste det ju turas lite, bilder måste bli bra och jakten händelserik. Men alla vet att jakt är jakt, så det kan ibland inte gå som man hoppas.

Vilken jakt ser du mest framemot i höst som jägare?

– Eftersom jag tror vi kommer att ha ett jättebra gråfågelår här uppe, så ser jag fram emot att få släppa hundarna 25 augusti. Men även turen till JJs Per Jonson där målsättningen är att skjuta en dovhjort, något jag inte gjort tidigare.

Om Du har ett reportageuppslag kan du enklast kontakta Jonas via e-post: jonas.seger@jaktjournalen.se

Ålder: 50 unga år

Bor: Luleå

Vapeninnehav: Browning B725, Tikka 512s, Sako 75 6,5×55, Sako Vixen 222rem, Sako Quad 17hmr, Hva 1640 9,3×62

Jagat sedan: 15 års ålder

Antal jaktdagar per år: För få, men kring 100 dagar

Jobbat för Jaktjournalen sedan: Sedan ett mycket trevligt telefonsamtal våren 2015.

Kamerautrustning: Nikon D750, Nikon D500, Nikon D300 + en massa gluggar till dem. Favoriten är klart Nikons 70-200-2,8

AKTUELLT

Vit älg en klickraket

Kommunalrådet Hans Nilssons film på en vit älg har blivit en riktig klickraket. Den ska ha visats över 85 miljoner gånger.

Annonser