Vi är Jaktjournalen: Joakim är proffs på stövare

Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning. Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. i dag är det Joakim Martinssons tur.

Hur kommer det sig att du började skriva och plåta om jakt?

– Jag har alltid funnit det inspirerande och väldigt tilltalande att skildra olika jakthistorier. Egentligen började det i jaktiverns unga ålder när jag läste igenom Hovjägare Herman Falks jaktskildringar. Även Lloyd och Schröder var favoriter inom jaktlitteraturen. När jag sedan fick förfrågan att skriva för marknadens mest välrenommerade jakttidning, såg jag detta som ett stort ansvar samtidigt som en fantastisk rolig utmaning.

Misstänker att det är rätt kul att vara ut i skog och mark och träffa jägare. Vilket är ditt roligaste uppdrag hittills?

– Visst är det! Otroligt roligt och framförallt lärorikt att träffa så många duktiga jägare och hundar. Alla reportage har sin charm. Men eftersom jag har ett väldigt stort intresse för hundar, uppskattar jag SM-tävlingarna och Månadens hund.
– Om jag måste peka på ett reportage, var det nog när jag var på Gotland för Jaktjournalens räkning. Vi jagade räv med två duktiga stövare och hade drevet runt oss. Plötsligt kom räven ut på en liten äng, som vi stod och passade vid, räven stannade då upp och väntade in stövaren tills den var 50 meter i från. Det var häftigt att få både räv och hund i samma bild, det lär inte hända igen.

Hur är din egen jakt? Vart och hur jagar du helst?

– Jag jagar mest i Västra Götalands och Hallands Län. Några gånger varje år försöker jag åka och jaga hos lite kompisar runt om i Sverige och minst två veckor i Jämtland under septemberjakten. Men egentligen är jag en jaktlig allätare och tycker all jakt är rolig. Men jag kan inte bortse från det faktum att jag har tre hundar, med tre olika användningsområden, vilket jag måste prioritera under min lediga tid i skogen.

Snart drar den mest intensiva tiden igång både för en jaktjournalist och jägare. Vad har du för spännande jobb planerade till Jaktjournalen till hösten?

– Jag ska i år göra Stövar-SM för både hare och räv. Sedan fyra år har jag bara hanterat SM för rävhundar men i år blir det även SM för harhundar. Utan att avslöja för mycket, kommer jag även göra månadens hund på några riktigt vassa hundar, däribland en grym Finsk stövare som lyfter rävjakten till nya höjder.

– Jag kommer också göra ett reportage hur man som jaktledare arrangerar en större rävjakt och vad nyckeln till framgång är. Och givetvis några krutdoftande rådjur-, räv- och älgreportage.

Vilken jakt ser du mest framemot i höst som jägare?

– Oj, vilken svår fråga! Jag brukar se hösten som en process full av jaktliga godbitar, i takt med att premiärerna sker. I början av augusti blir det alltid några kvällar ute i spannmålen hos vildsvinen, för att sedan kombineras av bockjakten. Jag håller den selektiva jakten efter medaljbockar väldigt högt, då den kräver planering och ett sunt förvaltningstänk.

– 21 augusti är ett heligt datum för oss inbitna stövarjägare. Från 21 augusti till älgjakten är jag ute och jagar räv med min schillerstövare. Sedan kan jag inte ljuga att jag lägger ner mest tid med min Östsibiriska laika på älg och vildsvinsjakt.

– Om jag absolut måste säga en sak som jag är ser mest fram emot, är det nog att jaga in min ettåriga taxvalp. Målet är att hon ska bli färdig champion i höst och att jag samtidigt får njuta av några tättbuktande drev som avslutas efter ett bra hundarbete.

Om Du har ett reportageuppslag kan du enklast kontakta Joakim via e-post: joakim.martinsson@jaktjournalen.se

Ålder: 28 år.

Bor: Jonsered.

Vapeninnehav: Webley&Scott Cal.12 Blaser R93 Cal.9,3×62&308.

Hundinnehav: Schillerstövare, Östsibirisk laika och korthårstax.

Jagat sedan: Man hängde med farsan när man började gå.

Antal jaktdagar per år: Cirka 65.

Jobbat för Jaktjournalen sedan: Våren 2015.

Kamerautrustning: Nikon D110 med en Tamron 70-200 och Nikon 24-70.

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser