Verksamhetschef på Viltskadecenter utsatt för vargangrepp

Gammelbo (JJ) Inga Ängsteg, verksamhetsansvarig pÅ Viltskadecenter fick två av sina minishetlandsponnyer vargrivna i helgen. Båda hästarna, ett sto och ett föl dog av skadorna.

Inga Ängsteg driver sedan 30 år tillbaka lantbruk vid sidan av sin tjänst på Viltskadecenter: Foto: SLU
Hästarna betade i en hage som ligger längs med en kanal som mynnar ut i ett sjösystem. Eftersom vattenståndet i kanalen och sjön förändras kontinuerligt går det inte att stängsla den sidan av hagen.

– Jag jobbar ju med frågor kring rovdjursangrepp dagligen och vi har funderat mycket över en lösning men inte hittat några alternativ till vår nuvarande lösning. Vi valde att ta bort fårbesättningen och ersätta den med hästar eftersom angrepp på dem är ovanligare än på får. Det går inte att ha större hästar eller kor i den akutella hagen för de simmar enkelt över kanalen, säger Inga Ängsteg.

Eftersom betesmarken ser ut som den gör är det omöjligt att sätta upp rovdjursstängsel.

– Det finns väldigt många marker i Sverige som inte går att stängsla in. Rovdjursavvisande stängsel kan inte skydda överallt. Alternativet för oss här nu är att låta marken vara obetad, säger Inga Ängsteg.

Inga Ängsteg har drivit jordbruk i 30 år och tidigare haft ett lodjursangrepp på får, men det här var första gången vargen attackerade hennes djur.

Gammelbo ligger mellan två kända vargrevir.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser