"Verket" vill att skyddsjakt på säl ersätts med licensjakt | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
2 år sedan licensjakt
De svenska sälstammarna har växt kraftigt. Nu vill Naturvårdsverket att skyddsjakten ersätts med licensjakt. Foto: Gettyimages
"Verket" vill att skyddsjakt på säl ersätts med licensjakt
Stockholm (JJ) Naturvårdsverket önskar att skyddsjakten på säl ersätts med licensjakt.
Piteå-Tidningen har intervjuat Nils Mårtensson, vilthandläggare på Naturvårdsverket. – Med så pass stora sälstammar som det finns i dag, blir det en märklig situation när bara skyddsjakt är tillåten, säger Nils Mårtenson till Piteå-Tidningen. Han tror att fler skulle intressera sig för säljakt, och att fler sälar skulle skjutas, om skyddsjakten byttes ut mot licensjakt.

Mer jakt längre ut till havs

Naturvårdsverket vill också ha säljakt längre ut i havet, i Sveriges ekonomiska zon. Saken handläggs just nu på näringsdepartementet. – De svenska sälstammarna har haft en god tillväxt under ett flertal år och i dag är populationerna så stora att det får kostsamma konsekvenser för fiskenäringen. Vi bedömer att skyddsjakt kan förhindra skador genom att den får sälar att undvika fiskeområden och genom att den riktas mot sälar som specialiserat sig på att ta fångst från fiskeredskap, säger Nils Mårtenson till Piteå-Tidningen.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!