Verket säger nej till senarelagd björnjakt

Västerbotten (JJ) Nej, det blir ingen sammanslagen älgjakt och björnjakt i Västerbotten. Naturvårdsverket avslår dispensansökningen från länsstyrelsen i Västerbotten.

Det blir inget av med planerna på en senarelagd start för björnjakten i Västerbotten. Foto: Gettyimages

– Björnjakten tidigarelades för att renodla den och få fram bra björnhundar och människor som är duktiga på eftersök. Det har man lyckats med, säger Naturvårdsverkets handläggare Mikael Wallén i Jaktjournalens webbradio.

Mikael Wallén, Naturvårdsverket

Planerna på att starta starta både älgjakten och björnjakten samtidigt föddes som föddes i en motion till Svenska Jägareförbundet i Västerbotten.

Förslaget var att senarelägga starten för björnjakten till den 3 september och att den skulle starta samtidigt med älgjakten.

Både styrelsen, förbundsstämman i Jägareförbundet Västerbotten och länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation ställde sig bakom förslaget. En ansökan om att få ändra jakttiden för björn skickades in till Naturvårdsverket.

Tanken var att älgjakten och björnjakten skulle slås ihop under en försöksperiod på tre år.

Men nu har Naturvårdsverket alltså beslutat avslå ansökningen, meddelar handläggare Mikael Wallén.

 

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

 

AKTUELLT

Gråhunden Zero räddad ur isvak efter en halvtimme

Det var nära att livet tog slut för gråhunden Zero på lördagen. Han gick genom isen och kämpade en halvtimme i vaken innan brandkåren lyckades rädda honom. – Chocken har inte lagt sig riktigt, säger husse Alexander Ekstam.

Krönika: Sveriges mest otacksamma uppdrag!

En eftersöksjägare vågade inte förkorta lidandet på varg häromdagen, en annan fick inte skottlossningstillstånd eftersom vildsvinet körts på i detaljplanerat område. För några år sedan omkom en eftersöksjägare under ett pågående eftersök. Otaliga är vittnesmålen som beskriver en vardag där medtrafikanter visar noll hänsyn och jaktmotståndare kallar eftersöksjägare kallblodiga mördare.

Annonser