Verket säger nej till senarelagd björnjakt

Västerbotten (JJ) Nej, det blir ingen sammanslagen älgjakt och björnjakt i Västerbotten. Naturvårdsverket avslår dispensansökningen från länsstyrelsen i Västerbotten.

Det blir inget av med planerna på en senarelagd start för björnjakten i Västerbotten. Foto: Gettyimages

– Björnjakten tidigarelades för att renodla den och få fram bra björnhundar och människor som är duktiga på eftersök. Det har man lyckats med, säger Naturvårdsverkets handläggare Mikael Wallén i Jaktjournalens webbradio.

Mikael Wallén, Naturvårdsverket

Planerna på att starta starta både älgjakten och björnjakten samtidigt föddes som föddes i en motion till Svenska Jägareförbundet i Västerbotten.

Förslaget var att senarelägga starten för björnjakten till den 3 september och att den skulle starta samtidigt med älgjakten.

Både styrelsen, förbundsstämman i Jägareförbundet Västerbotten och länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation ställde sig bakom förslaget. En ansökan om att få ändra jakttiden för björn skickades in till Naturvårdsverket.

Tanken var att älgjakten och björnjakten skulle slås ihop under en försöksperiod på tre år.

Men nu har Naturvårdsverket alltså beslutat avslå ansökningen, meddelar handläggare Mikael Wallén.

 

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

 

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser