Veckans femte vildsvin för August blev en stor galt

Uppland (JJ) August Lidén sköt häromnatten en riktig bumling till vildsvinsgalt – 193,5 kilo och med 23-centimeters betar. – Det var först när jag kom nära som jag förstod hur otroligt stor den var, säger August.

August Lidén med storgalten som han sköt utanför Östervåla. Foto: Madeleine Gustafsson. Karta_ Hitta.se

August är 23 år och mycket aktiv jägare. Det ger utdelning – på en vecka är den stora galten det femte vildsvinet i ordningen som faller för honom.

I måndags kväll var han ute spanade längs åkrar i Ettingbo några kilometer öster om Östervåla i Norduppland. Flickvännen Madeleine Gustafsson, som ska ta jägarexamen i höst, var med.

– Vid 23-tiden fick vi syn på en flock grisar som stod ute i en veteåker. Vi försökte smyga oss på dem men det misslyckades och de sprang in i skogen. Men tio minuter senare kom den stora galten ut 600 meter bort, berättar August.

Smög i skydd av slyridån

Betar som ska lämnas in på bedömning.

Han och Madeleine tog skydd bakom slydridån i åkerkanten och började en lång och spännande ansmygning.

– Vi hade perfekt vind och kom in på 70-80 meters avstånd och då såg vi hur stor den verkligen var, extremt stor, konstaterar August.

Galten stod mitt i veteåkern men den var så välväxt att träffområdet var fritt ovan spannmålet.

August hade is i magen och inväntade att galten skulle vända en fin bredsida till. Han lade an bössan mot den tvåbenta skjutkäpp som han alltid bär med sig vid smygjakter.

Skottet från 308:an tog bra.

”Det är det värt”

– Han gjorde en liten lov på 20 meter och sedan trillade han omkull i åkerkanten, vid ett dike, säger August.

Det blev nattlig övning av det hela. August och Madeleine fick åka hem och byta till fyrhjuling och skogskärra som galten vinchades upp på.

– Betarna är renkokade så nu är de klara för bedömning. En kille på en jaktsida tittade på bilderna och tror att betarna kan vara uppe i 172 poäng – gränsen för guld är 120 poäng. Vi får se vad man kommer fram till i den riktiga bedömningen, säger August.

Bönderna i trakten är glada över att August har skjutit fem vildsvin på en vecka. På dagarna jobbar han som asfaltsläggare och visst känns de nattliga jaktäventyren på.

– Ja, det är lite tröttsamt, men det är det värt när man får vara ute i skogen, säger August.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Det blev en del nattliga bestyr för att få hem det stora vildsvinet.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser