Veckans femte vildsvin för August blev en stor galt

Uppland (JJ) August Lidén sköt häromnatten en riktig bumling till vildsvinsgalt – 193,5 kilo och med 23-centimeters betar. – Det var först när jag kom nära som jag förstod hur otroligt stor den var, säger August.

August Lidén med storgalten som han sköt utanför Östervåla. Foto: Madeleine Gustafsson. Karta_ Hitta.se

August är 23 år och mycket aktiv jägare. Det ger utdelning – på en vecka är den stora galten det femte vildsvinet i ordningen som faller för honom.

I måndags kväll var han ute spanade längs åkrar i Ettingbo några kilometer öster om Östervåla i Norduppland. Flickvännen Madeleine Gustafsson, som ska ta jägarexamen i höst, var med.

– Vid 23-tiden fick vi syn på en flock grisar som stod ute i en veteåker. Vi försökte smyga oss på dem men det misslyckades och de sprang in i skogen. Men tio minuter senare kom den stora galten ut 600 meter bort, berättar August.

Smög i skydd av slyridån

Betar som ska lämnas in på bedömning.

Han och Madeleine tog skydd bakom slydridån i åkerkanten och började en lång och spännande ansmygning.

– Vi hade perfekt vind och kom in på 70-80 meters avstånd och då såg vi hur stor den verkligen var, extremt stor, konstaterar August.

Galten stod mitt i veteåkern men den var så välväxt att träffområdet var fritt ovan spannmålet.

August hade is i magen och inväntade att galten skulle vända en fin bredsida till. Han lade an bössan mot den tvåbenta skjutkäpp som han alltid bär med sig vid smygjakter.

Skottet från 308:an tog bra.

”Det är det värt”

– Han gjorde en liten lov på 20 meter och sedan trillade han omkull i åkerkanten, vid ett dike, säger August.

Det blev nattlig övning av det hela. August och Madeleine fick åka hem och byta till fyrhjuling och skogskärra som galten vinchades upp på.

– Betarna är renkokade så nu är de klara för bedömning. En kille på en jaktsida tittade på bilderna och tror att betarna kan vara uppe i 172 poäng – gränsen för guld är 120 poäng. Vi får se vad man kommer fram till i den riktiga bedömningen, säger August.

Bönderna i trakten är glada över att August har skjutit fem vildsvin på en vecka. På dagarna jobbar han som asfaltsläggare och visst känns de nattliga jaktäventyren på.

– Ja, det är lite tröttsamt, men det är det värt när man får vara ute i skogen, säger August.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Det blev en del nattliga bestyr för att få hem det stora vildsvinet.

AKTUELLT

Snart dags för Småhunds-SM

Ydre (JJ) Alla pusselbitar är på plats. På måndag gör Sveriges bästa bassetar, taxar, beaglar och drevrar upp SM-titeln på Småhunds-SM som genomförs utanför Ydre I Östergötland.

Annonser