VD-bedrägerier har nått klubbverksamheter – dreverklubb drabbad

Hallands Dreverklubb betalade in drygt 30.000 kronor för sin hemsida. Problemet var bara att något arbete inte gjorts och mejlet med fakturan från ordföranden inte kom från ordföranden utan från en bedragare, ett så kallat VD-bedrägeri.

En liten kassa har halverats på grund av bedragare på nätet. Arkivfoto: Per Jonson

Det var i slutet av februari som kassören i Hallands Dreverklubb mottog ett mejl från ordföranden Per Svensson, där kassören fick i uppgift att betala 30.229 kronor till ett utländskt konto för kostnader för klubbens hemsida.

Mejlet var undertecknat av Per Svensson och kassören hade ingen anledning att bli misstänksam.

En vecka efter att betalningen genomförts framgår det att ordföranden i klubben inte skickat mejlet och händelsen polisanmäldes.

Det visade sig handla om så kallat VD-bedrägeri. Något media uppmärksammat de senaste åren. En bedragare kartlägger företag och de anställda för att ta reda på vem som är chef och vem som utför betalningar. Mejl skickas sedan i egenskap av vd:n till ekonomiansvarig med information om en specifik utbetalning, oftast till utländskt konto.

Per Svensson tror inte att klubben kommer få tillbaka sina pengar.

– Det är ju jävla olyckligt. Summan motsvarar i princip halva vår kassa, säger han.

Enligt Per Svensson skärper nu klubben sina rutiner och inga utbetalningar kommer genomföras framöver utan att utbetalningen dubbelkollas och man dessutom ringer och pratar med varandra.

 

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Krönika: Klent gensvar – vem hade förväntat sig nåt annat!

För tio år sedan skapade den lokala jaktvårdskretsen där jag bor en jourgrupp, vars avsikt var att stå till tjänst när lantbrukare fick problem med vildsvinsskador. Ett antal jägare, mig själv inkluderad ”utbildades” i Skåne och kom hem med höga förhoppningar om att detta skulle bli bra.

Nytt fall av CWD på älg upptäckt

Ytterligare en älg med CWD-smittan har upptäckts i Norrbotten, rapporterar länsstyrelsen. Det rör sig om en äldre älgko som avlivats sedan den uppträdde misstänksamt.

Annonser