Växande vildsvinsstam i Värmland

KARLSTAD(JJ). Vildsvinsstammen ökar i Värmland, men inte så snabbt som kanske en del förväntat sig. – De blir fler, men det går långsammare än jag trodde från början, säger Lennart Johannesson, vid Jägareförbundet, till Värmlands Folkblad.

Vildsvinen kommer även närmare Karlstad. Ett par vildsvin har observerats norr om Karlstad, vid Ilandatrakten.
Värmland har bara haft vildsvin i omkring tre års tid. Johannesson säger till Värmlands Folkblad att Värmland är det sista länet i Mellansverige som får vildsvin. Troligen finns det omkring 100 djur i Värmland i dag.

Vildsvinens närvaro innebär både fördelar och nackdelar. Djurens bökande efter mat i jorden är ren markberedning och positivt för naturen. Men för de som odlar potatis kan djuren ställa till en hel del besvär.
Och Johannesson betonar vikten av kunskap hos de som jagar vildsvin.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Klarar sig kalven i vinter? Hur många älgar dör?

Fagersta (JJ) – Vi har inte upplevt sådant här väder tidigare. Det går inte att förutse hur många vilda djur som kommer att dö till följd av värmen och torkan. Det säger Jägareförbundets forskningsansvarige, Fredrik Widemo.

Annonser