Varning för stulet kött

Oskarshamn (JJ) I skydd av nattens mörker stal tjuven eller tjuvarna ett fjärdedels vildsvin som hängde i ett kylskåp i Kristdala. Vad man inte visste var att köttet kan innehålla trikiner.

Köttet hade trikintestats, men man har ännu inte fått något provsvar och nu uppmanar man tjuvarna att inte äta köttet. Enligt smittskyddsinstitutet varierar symptomen från milda till svåra fall som leder till döden. Behandling finns enbart mot tidiga mask- och larvstadier. Sjukdomen är ovanlig i Sverige, men under de senaste åren har enstaka fall av trikiner hittats hos vildsvin.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser