Varning för åtelkameror

holger.jpgI slutet av juni åtalades en man från Gävleborgs län för förberedelse till grovt jaktbrott. Förutom att han anlagt illegala björnåtlar bevakade han dem med så kallade åtelkameror som han saknade tillstånd för.

Mannen hävdar att han inte satt upp kamerorna för att underlätta jakten på björn, utan för att få bilder på dem.

Hur Tingsrätten i Hudiksvall dömer i ärendet var oklart vid Jaktjournalens pressläggning.

Lockar till brott

Saken är den att varje år säljs det tusentals åtelkameror till jägare, entreprenörer som bevakar maskiner, sommarstugeägare och så vidare. Åtelkameror med mms-funktion är mycket effektiva och används de på felaktigt sätt kan resultatet bli ett jaktbrott.

Just nu är björnjakten högaktuell och visst kan det vara lockande att använda en åtelkamera för att få ett mms direkt i mobilen som visar både vad det är för björn och vilken tidpunkt den var på platsen.

Sedan är det en enkel sak att sätta ut passkyttar och släppa på en hund.

Detta är naturligtvis ett handlande som inte är försvarbart och som vi svenska jägare inte vill bli förknippade med. Låt oss bevara vår jaktetik som ligger i världsklass.

Saknar tillstånd

För att använda en åtelkamera krävs ett tillstånd från länsstyrelsen. Detta är i praktiken omöjligt att få så länge kameraövervakningslagen ser ut som den gör.

Att åtelkameror utgör ett samhällsproblem är rent skitsnack och lika löjligt är det när man använder argumentet att människors integritet kränks.

Detta innebär i praktiken att alla jägare som sätter ut en åtelkamera i skogen gör sig skyldiga till brott mot kameraövervakningslagen.

Detta till trots att syftet inte är olagligt, många jägare är intresserade av att se vilka djur som rör sig på markerna.

Ändra lagen

Förra regeringen förstod problematiken runt åtelkamerorna och har arbetat för att hitta en lösning. Dock har ännu inget färdigt förslag presenterats och som det ser ut i dag lär det dröja.

Men det behöver inte vara så svårt, utarbeta en anvisning om hur en kamera ska vinklas så räcker det.

En åtelkamera är ovärderlig för bland andra vildsvinsjägarna. För att minska skadorna på grödor och i trafiken är det viktigt att få kännedom om när på dygnet vildsvinen rör sig runt åtelplatsen. Samt om det är skjutbara djur. Allt detta är både jägarkåren och myndigheterna överens om, men en lösning måste till.

Underlätta användningen av åtelkameror och sluta lagföra hederligt folk som använder kamera i legalt syfte.

Behöver man åtala någon för, till exempel, förberedelse för grovt jaktbrott finns redan en lagtext för detta. Det ena utesluter inte det andra.

Till dess – se upp för åtelkameror.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Får vargdödat i Halland

I helgen attackerades och dödades ett får i Tvååker sydost om Varberg. Nu konstaterar länsstyrelsens besiktningspersonal att det var varg som dödade djuret.

Härjedalens kommunalråd rasar över påtvingade vargar

Kommunalrådet i Härjedalens kommun skräder inte orden när han kommenterar Naturvårdsverkets beslut, att Härjedalen ska ha vargrevir. – Det är lätt att sitta i trygga korridorer och fatta beslut som drabbar andra människor, säger C-märkta kommunalrådet Anders Häggkvist.

Locka vildsvinen med en majsbomb – här är receptet

Vildsvinen gillar majs. Vill du göra något lite extra på din åtel kan du därför jäsa majs och skapa en så kallad majsbomb. Den för vildsvinen ljuvliga doften brukar få även de mest skeptiska vildsvinen att bli nyfikna. Vi ger dig receptet.
ANNONS ▼