Värnargrupp på Facebook saknar talerätt i miljömål

Kungsbacka (JJ) Alla licensjaktsbeslut kring lodjur har överklagats av Nätverket lo och varg, men deras röst saknar värde. Det rör sig nämligen om facebookgrupper.

Att skapa en facebookgrupp ger en inte nödvändigtvis talerätt när det kommer till miljömål.

När det kommer till talerätt i miljömål krävs att vissa kriterier uppfylls. I dag har ett antal miljöorganisationer den talerätten som de också utnyttjar i beslut som berör rovdjursförvaltning.

Vargjakten har som bekant överklagats av grupper som Naturskyddsföreningen, WWF, Rovdjursföreningen, Nordulv och Wolf Association Sweden (WAS).

Årets licensjakt på lodjur däremot har också överklagats av en annan grupp. En grupp som säger sig representera 12 000 medlemmar. De kallar sig Nätverket Lo & Varg.

Vid en närmare titt på organisationens överklagan framkommer det dock att det rör sig om det samlade antalet medlemmar i två offentliga Facebookgrupper (Bevara våra lodjur och Ja till varg).

En ren facebookgrupp saknar talerätt eftersom det krävs att överklagan görs av en juridisk person.

Nils Henriksson, handläggare på Naturvårdsverket och som varit delaktig i myndighetens prövning av WAS överklagan i bland annat Norrbotten och Västerbotten säger till Jaktjournalen att Facebookgruppers överklagan avvisats tidigare.

– De har mig veterligen aldrig haft talerätt i miljömål, säger han.

Nätverket Lo & Varg påstår i sin beskrivning av sig själva att de inte är någon så kallad ”Gilla-sida” och att man måste ansöka om medlemsskap och bli godkänd av en administratör. Vidare skriver de att de är de grupperna som har ett uttalat förbud mot personangrepp eller inlägg som präglas av hets mot folkgrupp. Nätverket har koppling till Anti Poaching Unit (APU) .

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser