Varnar motionärer för varg

Hagfors (JJ) En lapp varnar motionärer i Vågbacken, Hagfors för vargar och uppmanar till att hålla hundarna kopplade. En befogad oro, enligt Fredrik Wilde som är vilthandläggare på länsstyrelsen. - Det är bra att uppmärksamma hundägare på att det är lite mer spring där än vanligt, säger han.

Någon har satt upp en lapp för att varna motionärer för en varg som finns i området. En vargdödad älg uppges finnas i närheten av Vågbacken. (Foto: iStock)

Vargarna ska ha fällt en älg som de spisar på i området. Exakt var är oklart, men enligt uppgift ska det finnas en runt 500 meter från bebyggelsen vid Dalkarlstorp.

Fredrik Wilde känner inte till varken lappen eller någon död älg och berättar att länsstyrelsen rent generellt inte brukar agera.

– Det beror lite på hur den ligger och om man har haft något problem innan. Som regel brukar det oftast inte vara några bekymmer, men det kan ju bli lite mer trafik av varg till platsen och det är klart att om man går där med hund och den springer lös och kommer bort från hundägaren, då kanske man kan säga att det kan vara lite ökad risk eftersom vargarna är där ibland och äter, säger han.

Vid Vågbacken är det en motionscentral med träningsstationer och löparspår där det ofta rör sig rätt mycket folk, det ligger inte heller jättelångt från det område där en jakthund dödades av varg förra helgen. Fredrik Wilde anser dock att det inte skulle vara någon fara att fortsätta röra sig i området.

– Hade det varit en björn som äter på kadaver i närheten av bebyggelse så hade vi nog varit mer aktiva, men vargar drar sig undan när folk närmar sig, säger Wilde till Värmlands Folkblad.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Annonser