Varnar för fruktad smitta efter skogsbränderna

Umeå (JJ) De skogsbränder som rasat i Sverige ökar risken för spridning av den allvarliga smittan sorkfeber.

Skogssorkar sprider sorkfeber i brandområden. Foto: Gettyimages

Land skogsbruk berättar att forskaren Frauke Ecke vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå varnar för konsekvenser efter bränderna. Hon har följt utvecklingen i ett brandområde utanför Boden 2006.

– Skogssork var den enda art av mindre däggdjur som fanns kvar på brandfältet flera år efter branden. Och andelen som bar på sorkfebervirus var oväntat hög, upp till 80 procent, säger Frauke Ecke till Land Skogsbruk.

En av hundra människor som smittas dör. Det finns inget vaccin och den som drabbas riskerar att njurarna angrips och åkommor som hög feber, värk och svåra smärtor i buk och rygg.

Varnar jägare

Skogssorken är en överlevare och trivs i bland annat brandområden.

– Eftersom skogssorkarna huserar fritt förökar de sig snabbt. De har mycket kontakt med andra skogssorkar och smittar varandra, säger Frauke Ecke till Land Skogsbruk.

Smittan sprids via skogssorkarnas avföring och urin. Gamla timmerupplag i skogarna, där sorkarna lagt sin avföring, innehåller damm som kan smitta människor.

Ett par hundra människor i Sverige insjuknar i sorkfeber årligen och Frauke Ecke vill varna bland annat jägare.

– Man ska absolut inte röra sork, eller dess avföring. Håll god handhygien och använd gärna handskar för extra säkerhet, säger hon till Land Skogsland.

AKTUELLT

Vit älg en klickraket

Kommunalrådet Hans Nilssons film på en vit älg har blivit en riktig klickraket. Den ska ha visats över 85 miljoner gånger.

Annonser