Varnar för fruktad smitta efter skogsbränderna

Umeå (JJ) De skogsbränder som rasat i Sverige ökar risken för spridning av den allvarliga smittan sorkfeber.

Skogssorkar sprider sorkfeber i brandområden. Foto: Gettyimages

Land skogsbruk berättar att forskaren Frauke Ecke vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå varnar för konsekvenser efter bränderna. Hon har följt utvecklingen i ett brandområde utanför Boden 2006.

– Skogssork var den enda art av mindre däggdjur som fanns kvar på brandfältet flera år efter branden. Och andelen som bar på sorkfebervirus var oväntat hög, upp till 80 procent, säger Frauke Ecke till Land Skogsbruk.

En av hundra människor som smittas dör. Det finns inget vaccin och den som drabbas riskerar att njurarna angrips och åkommor som hög feber, värk och svåra smärtor i buk och rygg.

Varnar jägare

Skogssorken är en överlevare och trivs i bland annat brandområden.

– Eftersom skogssorkarna huserar fritt förökar de sig snabbt. De har mycket kontakt med andra skogssorkar och smittar varandra, säger Frauke Ecke till Land Skogsbruk.

Smittan sprids via skogssorkarnas avföring och urin. Gamla timmerupplag i skogarna, där sorkarna lagt sin avföring, innehåller damm som kan smitta människor.

Ett par hundra människor i Sverige insjuknar i sorkfeber årligen och Frauke Ecke vill varna bland annat jägare.

– Man ska absolut inte röra sork, eller dess avföring. Håll god handhygien och använd gärna handskar för extra säkerhet, säger hon till Land Skogsland.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser