Varnar för björnar

Luleå (JJ) Nu har björnarna lämnat sina iden och allt fler människor stöter på björnar i närheten av bostadsområden. Länsstyrelsen i Norrbotten vill nu informera allmänheten om de risker som kan uppstå vid möten med björn.

Flera personer har senaste tiden sett björnar i närheten av Luleå. Enligt länsstyrelsen har björnstammen i länet ökat och spridit sig mot kusten. Under brunstperioden i maj rör sig björnhannarna över stora områden och då ökar chanserna att möta björnar.Länsstyrelsen hävdar att det oftast är människorna som skapar de flesta risksituationerna. Det värsta man kan göra är att kasta matavfall och slaktrester i närheten av bostadsområden. Björnarna har mycket gott minne och har de en gång lärt sig var de kan finna mat kommer de tillbaka. Totalt finns cirka 600 björnar i Norrbotten. Länsstyrelsen hoppas att de som ser hona med ungar eller spår ska rapportera detta till myndigheten. Eftersom björnarna ligger i ide under vintern är det mycket svårt och dyrt att inventera och uppskatta det totala antalet björnar i länet.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Annonser