Varmt när Hammarbäck fällde björn i Enviken

Enviken (JJ) Det blev en extremt varm jakt i går när Artur Hammarbäck, Orsa, blev inringd med brorsan Calle, till Enviken. Klockan 09 startade jakten och då hade temperaturen redan passerat 20 grader.

Värmen stoppade inte bröderna Calle och Artur Hammarbäck. Tack vare plotten Burn lyckades de skjuta en björn i Enviken, Dalarna.

Högsommarvärmen stör björnjägarna vid årets premiär och i går var det svettigt värre när jägare i Enviken upptäckte spår. De ringde in bröderna Hammarbäck från Orsa och klockan 09.00 var de på plats med sin duktiga plotthund Burn, 2,5 år.

– Vi började att spåra och först började han snurra lite innan han rett ut och fått kontroll. Burn drog iväg på spåret och efter 800 meter ungefär blev det stånd i upptaget, berättar Artur Hammarbäck.

Sedan började en svettig jakt, termperaturen steg och björnen gick undan 300-600 meter gång på gång.

– Vid fjärde ståndskallet lyckades jag komma in och få läge när björnen jagade hunden. Men när jag sköt första skottet rusade björnen mot mig så då drog jag tre snabba smällar till och då var det klart, berättar Artur.

– Det var jäkligt varmt, vi släppte vid 09.00-tiden och björnen sköts 12.45 och då var det 25 grader varmt. Från upptaget till skottplatsen var det 3,5 km, så vi var ordentligt slitna. Men vi är jättenöjda med Burn, trots att han bara är 2,5 år tar han spår och skäller björn på egen hand, så nu hoppas vi på fler uppslag.

Björnen var en hona på 91 kg, och fälldes inom Dalarna, delområde 2.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser