Värmlandsvarg i Stockholm bekräftad

Kungsbacka (JJ) DNA-analys av spillning bekräftar att det är en varg som under året setts i södra Stockholms län. Vargen är en tik som föddes i Värmland, och som härstammar från den ursprungliga Rialahannen, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Det har under våren, sommaren och hösten kommit in ett antal observationer av varg från trakterna söder om Södertälje i Stockholms län. I slutet av april blev ett djur påkört av en bil strax utanför Hölö, och analyser av blod som hittades på platsen bekräftade att det handlade om en varg. Eftersök genomfördes men vargen påträffades aldrig.
Länsstyrelsens personal har under november plockat spillning vid Stora Alsjöns naturreservat i Södertälje kommun, som skickats för DNA-analys vid Viltskadecenter vid Grimsö forskningsstation. Resultaten är nu klara och bekräftar att det är samma varg som skadades i trafikolyckan. – Tydligen var skadan så pass lindrig att vargen har överlevt och bestämt sig för att stanna en tid, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen. DNA-analysen visar också att den aktuella vargen är en tik som föddes 2013 i det så kallade Forshagareviret i Värmland.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser