Värmländsk fårdräpare får skjutas

Gräsmark (JJ) Länsstyrelsen i Värmlands län har givit ett muntligt skyddsjakttillstånd på den varg som vid två tillfällen attackerat totalt 17 får i Gräsmark.

Nu får vargen skyddsjagas om den kommer tillbaka till fårhagen hos den drabbade gården. Foto: Viltskadecenter/Håkan Bjurling

Vargen var inne i hagen vid två tillfällen. Hagen har ett så kallat rovdjursavvisande stängsel men efter första attacken där 12 får dödades visade det sig att spänningen i trådarna var för låg. Gräset röjdes därför och trådarna återfick full spänning.

Trots detta gick vargen tillbaka och rev ytterligare fem får. Länsstyrelsen menar att stängslet nu är i fullgott skick.

I går kväll gavs ett muntligt skyddsjaktsbesked och MMS-kameror riggades i hagen. Det är endast innanför staket skyddsjaktstillståndet gäller. Utanför hagen  gäller 28 § jaktförordningen om skyddsjakt på eget initiativ.

– Det starkt begränsade skyddsjaktsbeslutet beror på att angreppen har skett i ett revir (Skugghöjden) där det finns en genetiskt värdefull varg (F1 från Kynnareviret), och att vi behöver samla in ytterligare information för att bedöma förutsättningarna för skyddsjakt och andra lämpliga lösningar, skriver Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i deras rovdjursblogg.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼