Värmländsk fårdräpare får skjutas

Gräsmark (JJ) Länsstyrelsen i Värmlands län har givit ett muntligt skyddsjakttillstånd på den varg som vid två tillfällen attackerat totalt 17 får i Gräsmark.

Nu får vargen skyddsjagas om den kommer tillbaka till fårhagen hos den drabbade gården. Foto: Viltskadecenter/Håkan Bjurling

Vargen var inne i hagen vid två tillfällen. Hagen har ett så kallat rovdjursavvisande stängsel men efter första attacken där 12 får dödades visade det sig att spänningen i trådarna var för låg. Gräset röjdes därför och trådarna återfick full spänning.

Trots detta gick vargen tillbaka och rev ytterligare fem får. Länsstyrelsen menar att stängslet nu är i fullgott skick.

I går kväll gavs ett muntligt skyddsjaktsbesked och MMS-kameror riggades i hagen. Det är endast innanför staket skyddsjaktstillståndet gäller. Utanför hagen  gäller 28 § jaktförordningen om skyddsjakt på eget initiativ.

– Det starkt begränsade skyddsjaktsbeslutet beror på att angreppen har skett i ett revir (Skugghöjden) där det finns en genetiskt värdefull varg (F1 från Kynnareviret), och att vi behöver samla in ytterligare information för att bedöma förutsättningarna för skyddsjakt och andra lämpliga lösningar, skriver Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i deras rovdjursblogg.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser