Värmen och torkan kan slå hårt mot viltet

Fagersta (JJ) Värmen och torkan kan slå hårt mot våra viltstammar. – Älgkor brukar föda färre och mindre kalvar efter sådana här somrar, säger Fredrik Widemo, forskningsansvarig på Svenska Jägareförbundet.

Älgkor föder färre och mindre kalvar efter varma och torra somrar. Foto: Gettyimages

Lantbrukarna vittnar om att årets höskördar blir avsevärt sämre än normalt. Det har helt enkelt varit för varmt och torrt.

Samma sak händer med det som växer i naturen.

– Kalla och blöta år innehåller växtligheten mer kväve och fodret blir mer näringsrikt, säger Fredrik Widemo.

Sämre reproduktion

Fredrik Widemo.

Det medför att de vilda djuren inte bygger upp de viktiga fettreserverna lika bra. De står sämre rustade inför vintern.

– Exempelvis älgar är skapta för kallare klimat än vi håller på att få i Sverige. När det blir så varmt som i sommar får de lägga energi på att hålla kroppstemperaturen nere. Därför hittar man dem i våtmarker, kärr och liknande, där de försöker hitta skugga och svalka, säger Widemo.

För älgkor leder det till försämrad reproduktion. Flera vetenskapliga undersökningar visar att det året efter varma och torra somrar föds färre älgkalvar.

Färre och mindre kalvar

– Färre kor kommer att ha två kalvar och kalvarna kommer att väga mindre. Det beror på att korna går in i reproduktionsfasen med mindre energi. De ser till att överleva själva i första hand, säger Widemo.

Ytterligare en konsekvens är att det kan bli foderbrist i vinter.

– Höskördarna har gett mindre mängder och hö av sämre kvalitet. Konkurrensen om foder till tama och vilda djur kommer att öka i vinter och då blir inte lätt att köpa foder till viltet, konstaterar Fredrik Widemo.

Han framhåller att den resterande delen av sommaren blir avgörande för hur hårt viltet kommer att drabbas.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼