Vårjakten avgörs i morgon

Åland (JJ) I morgon avgörs om jägarn på Åland få ge sig ut på den efterlängtade jakten på alfågel. Den hotande fågelinfluensan kan komma att stoppa jakten.

I morgon avgör landskapsregeringen om det blir någon vårjakt på Åland. landskapsveterinären Michael Grunér har avrått från att bevilja tillstånd för jakt men jaktförvaltare Marcus Nordberg har inte hört talas om något förbud för jakt.
Om fågelinfluensan skulle upptäckas kommer ett jaktförbud att införas inom ett område på tio kilometer.
Efter ett beslut i EG-domstolen har landskapsregeringen beslutat att endast alfågel får skjutas unde vårjakten. Minbisteriet beslutar om kvoterna som jaktvårdsdistriken fördelar ¨på enskilda jägare.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser