Vårjakt på Åland

Åland (JJ) 2 600 åländska jägare får fälla 4 300 alfåglar under årets vårjakt under tiden 15 april -25 maj.

Landskapsregeringen har beslutat tillåta vårjakt på alfågelhanne. Honorna är som tidigare fredade. Totalt ska 4 300 fåglar fördelas på 2 600 jägare vilket innebär att de flesta får åtminstone en fågel att fälla. På grund av det sena beslutet har myndigheterna svårt att hinna få ut tillstånden till samtliga jägare i tid. För att jaga måste man ha med sitt tillstånd. Med tillståndet följer anvisningar om hur jägarna ska ta tillvara på bytet. På grund av fågelinfluensan ska fåglarn plockas, svedas, tas ur och förpackas på skjutplatsen. Jägarna uppmanas även att iaktta god hygien. Händerna ska tvättas med tvål och vatten och rengöras från fågelrester, fjädrar och dun. Kläderna ska tvättas efter jakten och skorna rengöras. Skor som används vid jakten får inte tas med in i hönshuset när jägarna kommer hem.  Hundar som varit med på jakten får inte komma i kontakt med tamfåglar hemma på gården.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser