Vargsymposiet i Vålådalen läggs ned

Jämtland (JJ) Vargsymposiet läggs ned. Årets upplaga blir den 25:e och sista, meddelar arrangörerna. Det polariserade debattklimatet anges som skäl.

Varje år sedan 25 år tillbaka har Mats och Karin Ericson arrangerat Vargsymposiet i Vålådalen. Där har forskare, politiker, tjänstemän och människor engagerade i rovdjursfrågor träffats under på en årlig helgkonferens.

Årets symposium, som arrangeras 12 till 14 mars blir det sista.

I sin inbjudan skriver Mats och Karin Ericson:

”Men – under senare år känns det som att diskussionerna alltmer förs i kommentarsfälten på sociala medier, ofta i hårda ordalag – inte ansikte mot ansikte över ett glas öl i Vålådalen.
Rovdjursfrågan har därmed också blivit mer polariserad än någonsin tidigare. Vår slutsats är att Vargsymposiet i nuvarande form inte längre fyller den funktion som det en gång gjorde.”

– Föreläsarna har stått på kö för att få komma till Vålådalen. Men under årens lopp har vi fått svårare och svårare att locka människor från förvaltande myndigheter och intresseorganisationer, säger Mats Ericson till Jaktjournalen.

”Inte så mycket att diskutera”

Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen, håller med om att Vargsymposiet spelat ut sin roll.

– Det finns egentligen inte så mycket att diskutera längre. Vi har fått jakt och förvaltning och en lagstiftning som reglerar förvaltningen. Det finns också många forum där frågorna skan diskuteras, det fanns inte när Vargsymposiet drogs igång, säger Gunnar Glöersen.

Han håller med om att vargdebatten är mer polariserad än någonsin.

– Det är bara titta på vad som hänt under vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. Det nya nu är väl att de stora organisationerna inte krigar med varandra längre. Varken Naturskyddsföreningen eller WWF är speciellt aktiva i vargdebatten nu, säger Gunnar Glöersen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser