Vargstammen ökar kraftigt

Vargstammen har ökat med 77 procent på två år, det säker idag vargforskaren Petter Wabakken, när han presenterade vargsituationen i Skandinavien.

Vargstammen i Sverige, Norge och Finland är 3-4 dubblad på 7 år. Men den norska stammen är relativt stabil efter licensjakt. Den svenska stammen har ökat med 77 procent på två år.
– Om ytterligare 2 år väntar vi att det svenska vargbeståndet är dubbelt så stort och består av minst 200 vargar.
– Det betyder att antalet vargar som invandrar till Norge kommer att öka och skadorna, säger vargforskare Petter Wabakken, under en presentation av den dagsaktuella rapporten för varg i Skandinavien.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser