Vargstammen i Norge växer trots omfattande jaktuttag

Norge (JJ) Senaste inventeringssiffrorna visar att det är fler vargar i Norge nu än någonsin tidigare. Enligt Rovdata registrerades i vinter 115-116 vargar i vårt västra grannland.

Vargstammen i Norge fortsätter att öka och vinterns inventering visar att en liten ökning jämfört med i fjol (115-116 jämfört med fjolårets 105-112). Aldrig förr har det registrerats så pass många vargar i Norge. Detta trots att avskjutningen den senaste säsong var den största hittills. 27 helnorska vargar fälldes under jakt (24 under licensjakten), ytterligare en hittades död.

– Det norska beståndet av föryngrande och stationära vargar och valpkullar har haft en mer markant tillväxt de senaste tre åren jämfört med tidigare, säger Jonas Kindberg, verksamhetschef för Rovdata i ett pressmeddelande.

Norska Stortinget har ett beståndsmål på fyra helnorska vargföryngringar per år. I vinter inventerades åtta föryngringar i helnorska revir.

 

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser