Vargstammen i Norge växer trots omfattande jaktuttag

Norge (JJ) Senaste inventeringssiffrorna visar att det är fler vargar i Norge nu än någonsin tidigare. Enligt Rovdata registrerades i vinter 115-116 vargar i vårt västra grannland.

Vargstammen i Norge fortsätter att öka och vinterns inventering visar att en liten ökning jämfört med i fjol (115-116 jämfört med fjolårets 105-112). Aldrig förr har det registrerats så pass många vargar i Norge. Detta trots att avskjutningen den senaste säsong var den största hittills. 27 helnorska vargar fälldes under jakt (24 under licensjakten), ytterligare en hittades död.

– Det norska beståndet av föryngrande och stationära vargar och valpkullar har haft en mer markant tillväxt de senaste tre åren jämfört med tidigare, säger Jonas Kindberg, verksamhetschef för Rovdata i ett pressmeddelande.

Norska Stortinget har ett beståndsmål på fyra helnorska vargföryngringar per år. I vinter inventerades åtta föryngringar i helnorska revir.

 

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser