Vargstammen har vuxit – Över gynnsam bevarandenivån

365 vargar. Så många finns det i Sverige enligt inventeringen som genomfördes den senaste vintern. Det är en större stam jämfört med förra vinterns uppskattning som visade cirka 300 vargar.

Vargstammen har vuxit sedan i fjol, uppger Naturvårdsverket. Foto: Gettyimages.

Det totala antalet vargar i Skandinavien vintern 2019/20 beräknas till cirka 450 vargar. 365 av dem finns i Sverige.

–Inventeringen visar att vargstammen nu ligger över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus för varg i Sverige, säger Andreas Zetterberg, chef för Viltanalysenheten på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Flest vargrevir återfinns i Värmland, men ökningen har skett först och främst i Dalarna och Gävleborgs län, där både familjegrupper och revir ökat jämfört med i fjol.

Ska kika på möjligheten

–Antalet vargar påverkar hur vargstammen kan förvaltas. Naturvårdsverket kan nu börja jobba med att se om det är möjligt att överlåta rätten för beslut om licensjakt på varg till länsstyrelserna, säger Marcus Öhman, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket i pressmeddelandet.

Inventeringsperioden pågick mellan 1 oktober till 31 mars. uppgifterna bygger på säkrade spår, samt analyser av urin och spillning. Totalt samlades 4 000 spillningsprov in.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼