Vargskytt vill bli helt friad från misstankar

Polisen har lagt ned förundersökningen mot den norske lantbrukare som i juli sköt en varg som jagade hans får. Men lantbrukaren är missnöjd med polisens resonemang och överklagar för att bli helt friad från misstankar.

Lantbrukaren vill bli helt friad från misstankar för händelsen där han sköt en varg som jagade hans djur. Foto: Gettyimages, arkivbild

Nationen berättar om fallet där en norsk lantbrukare i Sør-Odal och hans hustru upprepade gånger försökte skrämma bort en varg som jagade får i en beteshage. Det gick inte och till slut sköt djurägaren vargen.

Han anmälde saken till polisen, som startade en utredning om det verkligen var förenligt med nödvärnsrätten att skjuta vargen.

Den norska lagstiftningen citeras av Nationen:

”Det måste anses nödvändigt att ta bort en aktuell och väsentlig risk för personskada. Ägaren, eller en som agerar på ägarens vägnar, får döda vilda djur under direkt attack på nötkreatur, tamren, svin, hundar och fjäderfä.”

Överklagar

Nu har polisen kommit fram till att utredningen läggs ned och att det inte blir något åtal mot djurägaren. Men polisen håller öppet för misstankar mot mannen.

– För att bevisa att inget brott har begåtts måste bevisen tydligt ange att inget brott har ägt rum. Vi kan inte dra den slutsatsen, säger Henning Klauseie, polisadvokat, till Nationen.

Djurägaren är missnöjd och kommer att överklaga polisens beslut. Han vill rentvås helt från misstankar.

– Jag väljer att överklaga beslutet. Det handlar om principen, för jag har inte gjort något fel. Jag har avvisat en attack på mina djur. Jag ser inte vad jag borde ha gjort annorlunda, säger djurägaren till Nationen.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Backgårdens Ammi laddad med jakt och skönhet

Fyraåriga gråhundstiken SE J(LÖ)CH SUCH Backgårdens Ammi fick bästa tänkbara start i livet när Bertil Sandin, Sandared, valde henne vid åtta veckors ålder. Före två års ålder presterade hon tre höga jaktprovsettor och med fin exteriör blev hon också snabbt utställningschampion.

Vi testar CZ 457 Lux

CZ presenterar en intressant utveckling från CZ 455 med flera förbättringar och bibehållet pipbytessystem!

Viltfärsgryta med heta korvar

4 pers 35 min 2 kryddiga korvar, t ex chorizo 400 g viltfärs rapsolja till stekning 1 stor gul lök 4 vitlöksklyftor 10 brysselkål, ca 200 g 150 g färska champinjoner 1 dl vitt vin 1 msk tomatpuré 3 dl kalvbuljong 2 dl grädde ca 1 tsk majsstärkelse salt och peppar 1 dl hackad persilja

Se när Fredrik fäller björnen

I går var Fredrik Johansson, Örnsköldsvik, i skogarna utanför Åsele och jagade björn. Efter ett par timmar kom jämthunden Dogge med björnen rätt på Fredrik som kunde skjuta den när den passerade vägen. På Fredriks gevär fanns dessutom en filmkamera monterad.

”Den delade premiären har lett till ännu mer hets”

Tobias Lundmark, Sorsele jagar björn men i år hann han och hans kamrater bara med en jaktdag. I går var deras hund sliten och fick vila och på eftermiddagen stängdes jakten temporärt i Västerbotten. Tobias är mycket besviken på den nya regeländringen.
ANNONS ▼

Annonser