Vargskytt vill bli helt friad från misstankar

Polisen har lagt ned förundersökningen mot den norske lantbrukare som i juli sköt en varg som jagade hans får. Men lantbrukaren är missnöjd med polisens resonemang och överklagar för att bli helt friad från misstankar.

Lantbrukaren vill bli helt friad från misstankar för händelsen där han sköt en varg som jagade hans djur. Foto: Gettyimages, arkivbild

Nationen berättar om fallet där en norsk lantbrukare i Sør-Odal och hans hustru upprepade gånger försökte skrämma bort en varg som jagade får i en beteshage. Det gick inte och till slut sköt djurägaren vargen.

Han anmälde saken till polisen, som startade en utredning om det verkligen var förenligt med nödvärnsrätten att skjuta vargen.

Den norska lagstiftningen citeras av Nationen:

”Det måste anses nödvändigt att ta bort en aktuell och väsentlig risk för personskada. Ägaren, eller en som agerar på ägarens vägnar, får döda vilda djur under direkt attack på nötkreatur, tamren, svin, hundar och fjäderfä.”

Överklagar

Nu har polisen kommit fram till att utredningen läggs ned och att det inte blir något åtal mot djurägaren. Men polisen håller öppet för misstankar mot mannen.

– För att bevisa att inget brott har begåtts måste bevisen tydligt ange att inget brott har ägt rum. Vi kan inte dra den slutsatsen, säger Henning Klauseie, polisadvokat, till Nationen.

Djurägaren är missnöjd och kommer att överklaga polisens beslut. Han vill rentvås helt från misstankar.

– Jag väljer att överklaga beslutet. Det handlar om principen, för jag har inte gjort något fel. Jag har avvisat en attack på mina djur. Jag ser inte vad jag borde ha gjort annorlunda, säger djurägaren till Nationen.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Kan man lita på Äbin?

Det finns många frågor och vissa tveksamheter kring Älgbetesinventeringen, Äbin. Metoden används som underlag för älgförvaltningsplanerna, men är hur går den till – och framförallt: Är resultaten tillförlitliga och användbara i viltförvaltningen?

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.
ANNONS ▼

Annonser