Vargskytt inför rätta

Orsa (JJ) Under älgjakten 2004 sköt en 34-årig hundförare en varg som angrep hans hund. Nu ställs mannen inför rätta misstänkt för jaktbrott.

Mannen har i ett polisförhör förklarat att han inte hade något val för att rädda livet på sin hund. Jakten skedde i Mickelvåls jaktlag vid Norr Kväksels fäbod i Skattungbyn.
Manens advokat har hävdat att jägaren handlade i enlighet med paragraf 28 där det står skrivet att rovdjur får dödas om det finns skäl att befara att nytt angrepp ska ske.
Kammaråklagare Katarina Lindström kommer vid rättegången visa att hunden inte hade några skador som orsakats av vargen och att vargen inte hade några hundhår i munnen.
Enligt henne bygger åtalet på att vargen inte angripit och skadat hunden innan vargen blev skjuten. Om hunden hade varit skadad hade läget varit ett helt annat. Oavsett utgång i tingsrätten tror juridisk expertis att domen kommer att överklagas till högre instans.

AKTUELLT

Finsk seger på nordiska mästerskapen

Luleå (JJ) De finska stövarekipagen tog hem segern både individuellt och i lag när Nordiska Stövarmästerskapet arrangerades första helgen i december av Norrbottens läns stövarklubb.

Annonser