Vargskytt frikänd

Den jägare utanför Orsa som i nödvärn sköt en varg hösten 2004 som anföll hans jämthund frikändes av Mora Tingsrätt.

Mannen deltog i oktober 2004 i älgjakten i norra Dalarna. En varg attackerade hans hund och mannen sköt vargen när den stod över hunden. Jägaren rapporterade omedelbart händelsen till jaktledaren och polisen.
Han hävdar att han sköt vargen för att skydda sin hund. En undersökning av den döda vargen och hunden visade att ingen av dem hade skador efter ett slagsmål.
Tingsrätten anser att mannens skildring av händelsen är något märklig, men har godtagit den eftersom uppgifterna inte kunnat motbevisas.
Rätten konstaterar att mannen skjutit ett fredat djur och brutit mot jaktförordningen som endast ger rätt att döda om vargen i detta fall angripit och skadat hunden.
Avgörande för bedömningen om mannens agerande var olagligt är ändå det snabba förloppet, högst 30 sekunder.
-Omständigheterna var sådana att mannen trots allt hade svårt att besinna sig och åtalet måste lämnas utan bifall på grund av nödexcess, avslutar tingsrätten.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser