Vargskytt fälld i HD

Stockholm (JJ) Högsta domstolen fällde på tisdagen en vargskytt i Roslagen för grovt jaktbrott till villkorlig dom med samhällstjänst i 120 timmar.

Mannen från Gräsö i Roslagen i Uppland stod åtalad för jaktbrott. Han hade tidigare friats av både tingsrätt och hovrätt. Det var riksåklagaren som överklagade hovrättens dom till Högsta domstolen (HD) och yrkade att mannen skulle dömas till fängelse för grovt jaktbrott.
Mannen stod på pass med sitt vapen efter att ha blivit uppringd och varnad av sin granne att det fanns en varg i närheten. Då vargen kom in i hagen där det fanns kor och kalvar sköt mannen vargen. HD anser att mannen borde ha skjutit ett varningsskott i stället för att direkt skjuta vargen. Att han sköt vargen för att skydda sina djur är en förmildrande omständighet, anser HD, och därför får han det förhållandevis milda straffet.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser