Vargrevir i Stockholm bekräftat

Stockholm (JJ) Stockholmsjägare får framöver bekanta sig med varg på samma sätt som jägare i vargbältet. Nu bekräftar nämligen länsstyrelsen att ett nytt vargrevir bildats i länets södra del.

DNA-analyser av spillning som plockats i Stora Alsjöns naturreservat i Södertälje kommun i södra Stockholms län bekräftar att det är två vargar som går tillsammans, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Personal från länsstyrelsen och har också konstaterat löpblod i urinmarkeringar. Något som i tillägg till revir också pekar på att det kan bli valpar i området till våren.

Än så länge har länsstyrelsen inte tydlig beskrivning hur reviret sträcker sig.

– Det finns många observationer söder om Nykvarn, och vi misstänker att det är revirets centrum. Men vargar rör sig över vidsträckta områden och i dagsläget vet vi inte hur stort reviret är. Vi arbetar med att försöka få svar på den frågan. En annan prioriterad uppgift är att planera för olika informationsinsatser i det aktuella området – primärt riktade mot djurägare och jägare, säger Arne Söderberg, handläggare på länsstyrelsen.

Vargparet består av en tik som föddes i Forshagareviret i Värmland 2013 och  en hanne som föddes i Sandsjöreviret, också det i Värmland, under 2012 eller 2013.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser