Jaktnyheter

Vargrevir försvunnet i Dalarna – uppgift om skabb

Det har inte påträffats några livstecken efter vargarna i Tansenreviret i Dalarna i vinter. Arkivbild: Gettyimages

Länsstyrelsens personal har i vinter inte hittat några livstecken efter vargarna i det gamla vargreviret Tansen i Dalarna. En lokal jägare kommer nu med uppgifter som kan tyda på att skabb härjat i flocken.

"}}

Reviret har funnits i årtionden och haft sitt utbredningsområde från Borlänge till trakterna mellan Ludvika och Grangärde. Djursås, Gagnef och Mockfjärd har också omfattats. Västerdalälven har utgjort en gräns.

– Förra vintern hade vi fem, kanske sex vargar i området. På den första snön i höstas spårades en ensam fjolårstik, men sedan dess har vi inte hittat några spår eller fått rapporter om några observationer, berättar Fredrik Perols, besiktningsman och spårare på länsstyrelsen i Dalarna.

Det har bytts ut alfadjur i reviret några gånger. En lokal jägare i Gagnef lämnar nu uppgifter till Jaktjournalen som kanske är en ledtråd i vad som hänt vargarna.

– Jag har sett en bild från en åtelkamera som visade vargar. En av dem hade en stor, kal fläck mitt uppe på ryggen. Det såg ut som skabb, berättar jägaren.

Fredrik Perols på länsstyrelsen tror att området inte kommer att bli vargtomt länge.

– Det blir sannolikt ingen föryngring i höst, men det skulle förvåna mig mycket om det förblir vargtomt där någon längre tid, säger Fredrik Perols.

Det har förekommit lite då och då att vargflockar drabbas av skabb. I Lokareviret avlivades flera vargar 2012 och i Hedemora sköts alfahanen i Gåsmyrenreviret 2018. Han saknade helt päls och var i mycket dålig kondition.