Vargrädsla i Voxnabruk

Vargarna utanför Voxnabruk, väster om Edsbyn, blir allt mer närgångna. I går kväll kunde byborna höra vargarna yla strax utanför byn. Nu känner byborna stor rädsla och skolbarn har fått signalhorn från Grimsö Forskningsstation som de kan tuta i när de går till skolbussen. För ett par dagar sedan åt vargflocken, på sju individer, upp en gråhund.

– Nu börjar gränsen vara nådd för vad som kan accepteras, säger fembarnspappan Fredrik Sandberg, som fått signalhorn från Grimsö Forskningsstation till sina barn. Genom att tuta i signalhornen ska vargarna skrämmas när barnen motvilligt går till skolbussen.– Det här är en metod som provats på flera platser i världen och visat sig fungera bra, kommentar Jens Karlsson på Grimsö.Byborna i Voxnabruk är dock inte nöjda med vargsituationen, både hund- och hästägare känner stor oro för den vargflock som etablerat sig i området. Vid spårning nyligen av länsstyrelsens personal i Gävleborg visade det sig att flocken består av minst sju vargar. Tre jakthundar har dödats och en skadats av vargarna som blir allt mer närgångna.

AKTUELLT

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser