Vargprotester i Mora

På trettondagen, den 6 januari, arrangeras ett fackeltåg i Mora som protest mot allt fler närgångna och aggressiva vargar. Vargfacklan är ett arrangemang av vanligt folk som känner en växande oro.

Samling sker vid Tingsnäs i Mora klockan 17.00 den 6 januari för avmarsch till Kommunalhusparken, där bland annat kommunalrådet Lasse Matsson-Frost tar emot. Irritationen över vargläget växer sig allt starkare och idag är det inte bara jägarna, fäbobrukarna och andra tamdjursägare som kräver en ny rovdjurspolitik, även den övriga befolkningen kräver nu ändringar.
Ledande socialdemokrater i Dalarnas sex nordligaste kommuner har gemensamt undertecknat en debattartikel där de kräver att partikamraterna i regeringen tar beslut om en ny rovdjurspolitik.
Nils Björklund ordförande i Folkationen ny rovdjurspolitik är inte förvånad över manifestationen i Mora.
– Jag har väntat på den här reaktionen. Tidigare har det varit jägarna som krävt en ny rovdjurspolitik och nu är det boende i byarna och centralorter som agerar, säger han till Borlänge Tidning.
Även Gunnar Håkansson, Jägarnas Riksförbund i Mora-Orsaavdelningen, välkommnar aktionen.
– Vargfacklan är en protestaktion som kommer från de boende i de drabbade byarna. Det är skillnad mot det vargmöte som Svenska Jägareförbundet ordnade i Falun. Dit åkte folk i tron att de protesterade mot vargar. I själva verket visade det sig, på det sätt mötet genomfördes, att deltagarna sa ja till 15 vargföryngringar per år, hävdar Håkansson.

AKTUELLT

Finsk seger på nordiska mästerskapen

Luleå (JJ) De finska stövarekipagen tog hem segern både individuellt och i lag när Nordiska Stövarmästerskapet arrangerades första helgen i december av Norrbottens läns stövarklubb.

Annonser