Jaktnyheter

Vargpar revirmarkerar i Tierps kommun – hannen ses som ”genetiskt värdefull”

Uppsala län har fått ett nytt vargrevir som kallas Florarna och ligger i Tierps kommun. Hannen i det revirmarkerande paret ses som ”genetiskt värdefull”. Foto: Getty Images

Nu har länsstyrelsen i Uppsala län gått ut med information var den ”genetiskt värdefulla” varghannen från Norge revirmarkerar tillsammans med en tik. Vargparet finns i naturreservatet Florarna. Hannen bidrog till att förvaltningsrätten i fredags gav grönt ljus för skyddsjakt på ett kullsyskon i Skåne och Kronoberg.

Hannen i Florarna går under beteckningen G76-23 och är född 2022 i det norska reviret Setten, som ligger mellan Oslo och den svenska gränsen.

G76-23-vargen är en så kallad F1-varg, det vill säga första generationens avkomma till en finsk-rysk invandrarvarg. Därmed ses hannen som ”genetisk värdefull”.

I fredags beslutade förvaltningsrätten att tillåta fortsatt skyddsjakt i Skåne och Kronoberg på den så kallade G93-23-vargen, som är ett kullsyskon till hannen i Florarna.

Därför blev det grönt ljus för skyddsjakt

En av anledningarna till att förvaltningsrätten gav grönt ljus för att häva inhiberingen av skyddsjaktsbesluten i Kronoberg och Skåne är att kullsyskonet i Florarna väntas få valpar i vår.

Länsstyrelsens personal i Uppsala har vid två tillfällen under den senaste månaden spårat de två revirmarkerande vargarna i och kring naturreservatet Florarna i Tierps kommun.

Vargreviret får namnet Florarna

DNA-prover visar att det förutom G76-23-vargen rör sig om den tik (G67-16) som funnits i området sedan 2016.

Reviret kommer att gå under namnet Florarna, meddelar länsstyrelsen.

I årets varginventering, som pågår fram till 31 mars, kommer reviret att ha den sociala statusen ”revirmarkerande par”.