Vargnärvaro på stövarklubbmästerskap – ”Maximal otur!”

När Örebro läns stövarklubb arrangerade klubbmästerskap och DM-uttagning fick de startande hundarna byta provrutor tre gånger eftersom vargnärvaro konstaterades. – Vi hade maximal otur helt enkelt. Det var lugnt i provområdet både innan och efter provet, säger Daniel Gustavsson, ordförande.

Örebro läns stövarklubbs klubbmästerskap stördes av varg. Till nästa säsong väljer de bort klassisk svenskhareterräng. Arkivfoto: Per Jonson

Provet, ett internationellt elitprov genomfördes utanför Laxå i början av februari. Provledningen visste att vargrevir fanns i området men eftersom stövarjägare jagat hela säsongen på marken och endast noterat ett ensamt vargspår tidigt i januari beslutades det ändå att genomföra klubbmästerskapet här.

Inför provstarten hade också majoriteten av vargflocken i reviret spårats cirka en och en halv mil norr om rutorna.

– Vi vill ju ha proven i skogshareterräng. Nästan hela Örebro län har ju vargetableringar så det är svårt att helgardera sig, säger Daniel Gustavsson.

Endast tre deltagare kommer till start på provet och när första provdagen ska inledas ser en av domarna en ensam varg gå in i provområdet. Innan hunden hinner släppas väljer deltagaren att byta område. Senare på dagen väljer också en annan deltagare att göra ett omsläpp i ett nytt område när hundens sök ska bedömas eftersom varg troligen gått in i området hunden befunnit sig i.

– På den andra provdagens morgon upptäcker också en av provdeltagarna vargspår. De var helt färska. Vargarna hade passerat vägen under tiden bilen varit och vänt på vägen längre in.

Enligt Daniel Gustavsson sliter Örebro läns stövarklubb med medlemstapp och minskat intresse för provstarter. En sådan här incident påverkar naturligtvis också.

– Vi diskuterade detta på årsmötet nyligen och målsättningen är att förlägga klubbmästerskapet till sydöstra Närke kommande säsong. Det får bli fältharemarker för att minska risken för vargnärvaro. Men vi får se. Det kan ju hinna konstateras revir där med efter sommaren, säger han.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Dystert rekord i vargattacker – men ingen skyddsjakt

Sommaren 2020 kommer att gå till historien som ett dystert rekordår när det gäller vargattacker på fårbesättningar i Västra Götaland. Hittills har 41 får dött vid fem attacker. Nu visar det sig att en attack i Alingsås utfördes av samma varg som dödade får i Tiveden i Örebro län 10 maj.
ANNONS ▼