Vargjaktsfilmen jägarna väntat på

Karlstad (JJ) Nu har trailern på den första svenska vargjaktsfilmen släppts, filmen har premiär senare i vår. En film som många jägare väntat på, men som vargvärnarna kommer att kritisera.

Unik film från svensk vargjakt på gång.

Under flera år har männen bakom Bearplay.se, Rasmus Boström och Jonas Lännbjer jobbat med en film om svensk vargjakt. En jakt som varit ytterst begränsad och kritiserad av vargvärnare, men som är nödvändig då vargstammen är under kraftig tillväxt.

– Den ambition vi har med filmen är att lära folk jaga varg. Vi har samlat de erfarenheter jag fått under alla år som jag åkt runt och jagat. Vargjakten är komplex, men den kan också vara väldigt effektiv om man gör rätt, berättar rovdjursjägaren Rasmus Boström.

I de områden där licensjakt varit tillåten har ofta ett stort antal jägare anslutit sig för att delta. Men vargjakt kräver noggranna förberedelser och ibland har Rasmus upptäckt att alla inte förstått hur jakten är upplagd i detalj.

– Det är jätteviktigt att alla förstår hur en effektiv vargjakt bedrivs. Hamnar man på ett pass lite offside är det bra om man har hela bilden klar för sig. Det inledande spårningsarbetet är mycket viktigt och ska genomföras av erfarna spårare, missar man något här kan dagars arbete vara helt förkastat. Som passkytt kan det därför vara frustrerande med lång väntan om man inte förstår grunderna, menar Rasmus.

Den nya filmen, som är unik på det sättet att det är den första svenska jaktfilmen som behandlar vargjakt, belyser även hundanvändning.

– Under vissa förutsättningar kan hundanvändningen vara mycket effektiv. Men det är vissa saker man måste tänka på och det lyfter vi fram i filmen. Vi visar även hur effektiv kombinationen av lapptyg och hund kan vara.

– Förutom mängder av tips har vi också dokumenterat tre eller fyra lyckade vargjakter.

Vargfilmen kommer att bli mellan 60 och 90 minuter när den är färdigklippt. Förutom Rasmus och Jonas egna filmscener har även andra duktiga vargjägare försetts med videokameror.

Hur tror du att filmen kommer att mottas av vargvärnarsidan?

– Förutsätter att det blir ett jävla liv rent ut sagt, men vår ambition är att visa hur effektiv vargjakt kan vara om man gör rätt saker. Det vi gör är lagligt och vi har ingenting att skämmas för, menar Rasmus.

– Jag hoppas dock att filmen ska uppskattas av många jägare och att vi kan visa hur kul vargjakt är. Ett av våra mest underskattade vilt, en spännande jakt som blir viktig i framtiden. Även om jakten kan tyckas svår ska man inte heller överskatta vargen, har man bra spårsnö och vet hur man ska göra kan jakten vara mycket effektiv, berättar Rasmus Boström.

Filmen kommer att ha säljstart som DVD på Swedish Game Fair på Tullgarn i maj och samtidigt kommer man också kunna streama den på www.bearplay.se

Jaktjournalen kan som första jakttidning visa en trailer från filmen här>>

 

AKTUELLT

Möttes av död älgtjur i trädgården

Veddige (JJ) När Lisbeth Claessons sambo skulle åka till jobbet upptäckte han en älg som låg och sov i trädgården. Lisbeth väcktes och tillsammans smög de ut med kameran. Älgen visade sig dock inte sova. Intill garageuppfarten låg den fina älgtjuren död.

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser