Vargjakten – Överklaganden behandlas innan jul

Stockholm/Värmland (JJ) Inte helt otippat har den kommande licensjakten på varg överklagats. Både jägare som tycker tilldelningen borde vara högre och naturorganisationer som vill stoppa jakten helt eller i alla minska uttaget finns bland parterna.

Vinterns licensjakt på varg berör totalt 46 vargar och ska enligt plan inledas den andra januari. Eftersom prövningsförfarandet fortfarande ligger på Naturvårdsverket är det den myndighet som ska behandla överklagandena. Något de har för avsikt att få klart innan jul.

Naturorganisationerna Rovdjursföreningen,  WWF och Naturskyddsföreningen har skrivit en gemensam överklagan och begärt att Länsstyrelsernas beslut ska inhiberas. Även mindre vargvärnarorganisationer och lämnat in överklaganden. Men också jägare som tycker tilldelningen är för låg.

För Länsstyrelsen i Värmlands län var inte överklagandena oväntade men Maria Falkevik, rovdjurshandläggare tror att det kommer bli jakt.

– Det senaste överklagandet rör ju främst antalet djur som får skjutas. Naturvårdsverket skulle kunna besluta om minskad tilldelning, men det är bara spekulationer från min sida, säger hon till tidningen NWT.

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Livet utan Klarna kan bli bra för Fritid och Vildmark

Piteå (JJ) Telefonerna har gått varma hos Fritid och Vildmark sedan det offentliggjordes att Klarna sagt upp deras avtal. – Vi får fått jättemånga stöttande samtal och erbjudande från sju-åtta andra företag som vill hitta kreditlösningar för våra kunder, berättar Seved Wiklund.

Annonser