Vargjakten – Överklaganden behandlas innan jul

Stockholm/Värmland (JJ) Inte helt otippat har den kommande licensjakten på varg överklagats. Både jägare som tycker tilldelningen borde vara högre och naturorganisationer som vill stoppa jakten helt eller i alla minska uttaget finns bland parterna.

Vinterns licensjakt på varg berör totalt 46 vargar och ska enligt plan inledas den andra januari. Eftersom prövningsförfarandet fortfarande ligger på Naturvårdsverket är det den myndighet som ska behandla överklagandena. Något de har för avsikt att få klart innan jul.

Naturorganisationerna Rovdjursföreningen,  WWF och Naturskyddsföreningen har skrivit en gemensam överklagan och begärt att Länsstyrelsernas beslut ska inhiberas. Även mindre vargvärnarorganisationer och lämnat in överklaganden. Men också jägare som tycker tilldelningen är för låg.

För Länsstyrelsen i Värmlands län var inte överklagandena oväntade men Maria Falkevik, rovdjurshandläggare tror att det kommer bli jakt.

– Det senaste överklagandet rör ju främst antalet djur som får skjutas. Naturvårdsverket skulle kunna besluta om minskad tilldelning, men det är bara spekulationer från min sida, säger hon till tidningen NWT.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼