Rovdjurshandläggarna vill inte gå händelserna i förväg men meddelar att det kan finnas möjlighet för licensjakt i vinter. Foto: Gettyimages

”Vargjakt kan bli aktuellt” – så resonerar länsstyrelserna

Den svenska vargstammen har gynnsam bevarandestatus och Naturvårdsverket jobbar nu med att delegera beslut om eventuell licensjakt till berörda länsstyrelser. I Gävleborgs län är licensjakt möjlig.

Gävleborgs län har de senaste åren haft en explosionsartad utveckling av vargstammen. Dessutom har de många angreppen på jakthundar varit ett stort problem för jägarna i länet. Just nu berörs Gävleborgs län av tolv föryngringar vilket motsvarar 120 vargar. Av dessa är närmare åtta (7,83) länets egna. Förvaltningsmålet för länet är fyra föryngringar. – Vi har mer varg i länet än förvaltningsmålet. Vi skulle kunna genomföra licensjakt, men vi avvaktar Naturvårdsverkets beslut om delegering. Först därefter kommer vi titta på om det eventuellt går att genomföra någon vargjakt, säger Sandra Wahlund, rovdjurshandläggare.

Dubbelt så många

I Dalarnas län är vargstammen enligt inventeringsresultatet dubbelt så stor som i fjol, men når ändå inte upp till länets förvaltningsmål. Det finns enligt inventeringsresultatet uppskattningsvis 65 vargar i länet. I fjol var numerären 35. Dalarnas förvaltningsmål är 80 vargar. – Med tanke på vårt förvaltningsmål och inventeringsresultatet lutar det åt att det inte kommer bli någon licensjakt här i länet, men inget är hugget i sten. Naturvårdsverket har inte delegerat beslutanderätten än, säger Lena Berg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Liten marginal

Värmland är det län i Sverige med flest konstaterade vargrevir. I vinter inventerades 16,3 stycken. Det är dock en minskning jämfört med i fjol då 20,25 inventerades. Värmlands förvaltningsmål är åtta länsegna föryngringar. I vinter inventerades 9,3 föryngringar. Det finns rent teoretiskt utrymme för ett uttag via licensjakt i länet. – Steg ett är att Naturvårdsverket delegerar beslutanderätten till oss. Andra steget blir att se hur en eventuell nationell tilldelning ska fördelas mellan län och områden. Förvaltningen ska ju vara adaptiv och då bör uttaget ske i de områden där det har störst effekt på tätheten, säger Maria Falkevik, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Värmland.